Iphone larmade polisen automatiskt om dödlig bilkrasch

2022-10-05 16:58  
Funktionen kraschdetektering finns på Iphone 14 Pro, Iphone 14 samt nya Apple Watch. Foto: Press

Olyckan tog sex personers liv. Men det var ingen människa som ringde räddningstjänsten – i stället kom larmsamtalet från en Iphone med funktionen kraschdetektering.

I söndags inträffade en tragisk singelolycka i staden Lincoln i präriestaten Nebraska i USA. Polisen fick larm om kraschen strax efter klockan två på söndagseftermiddagen – och detta via en automatisk uppringningsfunktion från en av de sex avlidnas mobiltelefon, skriver Business Insider.

Funktionen kallas kraschdetektering, och finns med på nyligen lanserade Iphone 14 samt de nya Apple Watch-modellerna.

Ingen respons från användaren

Enligt polisen mottag man ett samtal med en inspelning som "indikerade” att telefonens ägare varit med om en olycka. Trots upprepade försök fick polisens larmoperatör ingen respons från ägaren till mobilen, och utryckningsfordon skickades till platsen.

Läs mer: Test: Iphone 14 Pro Max – ”Årets mobil, köp den inte”

Väl på olycksplatsen upptäckte polisen att en svart Honda Accord hade kört av vägen, och krockat med ett träd i en närliggande trädgård. Fem personer, inklusive chauffören, dödförklarades på plats. En sjätte passagerare, en 24-årig kvinna, var vid liv men avled senare på sjukhus.

Så fungerar kraschdetektering

Olyckan är ett av de första kända verkliga exempel på när en Iphone med kraschdetektering tillkallar hjälp efter en olycka. 

Funktionen ska kunna upptäcka om användaren är med i bilkrasch. Detta genom att kombinera data från flera sensorer som finns i telefonen. Det rör sig bland annat om en tvåkärnig accelerometer, som kan mäta accelerationsökningar upp till 256 g och ett nytt gyroskop med högt dynamiskt omfång.

Tränats med verkliga trafikdata

I mobilen finns också en barometer, som kan upptäcka tryckförändringar i bilen, en mikrofon som kan registrera den typ av höga ljud som uppstår vid en bilkrasch, samt gps:en som samlar in information om hastighetsförändringar. 

Läs mer: Det här vet vi om Iphone 15 – släpps 2023

Apple har också utvecklat en särskild rörelsealgoritm som bland annat har tränats med verkliga trafikdata för att kunna identifiera olyckor.

Kalle Wiklund

Mer om: Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer