Ingenjören som tog patent på atombomben

Den 2 augusti 1939 skrev den ungerske kärnfysikern Léo Szilárd tillsammans med Albert Einstein ett brev till president Roosevelt. Där krävde de att USA skulle konstruera en atombomb innan Nazityskland gjorde det.

Publicerad Uppdaterad

Själv påstod han att det var när han väntade vid ett rödljus i London 1934 som han först kom på hur man kunde konstruera en atombomb. Han hade just läst om hur Rutherford bombarderat litiumatomer med protoner och fått dem att klyvas till heliumatomer, samtidigt som de avgett energi. Men det hade gått åt så stora mängder energi för att accelerera protonerna att energiutbytet blivit kraftigt negativt. ”På det här sättet kan vi inte utvinna energi”, hade Rutherford sagt.

Men, tänkte han, om vi i stället för protoner använde oss av neutroner, de nyligen upptäckta oladdade kärnpartiklarna? De skulle inte behöva särskilt hög energi för att tränga in i atomkärnorna. Och om en neutron kunde få ett ämne att falla sönder under energiutveckling och samtidigt ge ifrån sig nya neutroner, då skulle en kedjereaktion vara i gång.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här