Här lyfter en ny flygbil

2013-10-21 14:57  
Flygbilen Aeromobil körs som personbil på vägen och lyfter med utfällda vingar. Foto: Aeromobil

Flygbilen Aeromobil från Slovakien har gjort ett testflyg.

Den flygbil som blivit mest omskriven är Transistion från det amerikanska företaget Terrafugia. Deras kombinerade bil och flygplan premiärflögs redan 2009 men det dröjde till 2013 innan den gjorde en provtur inför allmänheten. Förhoppningen är att flygbilen ska kunna börja säljas 2015 för omkring motsvarande tre miljoner kronor.

Ett liknande fordon har utvecklats av det slovakiska företaget Aeromobil. En prototyp med beteckningen Aeromobil 2.5 har nyligen gjort sitt första provflyg på en flygplats i planets hemland. Den kan köras och parkeras som en vanlig småbil. På flygplatsen fälls vingarna och propellermotorn ut. Den körs på vanlig bensin och ger en hastighet på minst 200 km/h i luften och 160 km/h på vägen. Bränsleförbrukningen under flygning är 15 liter/tim och räckvidd med full tank omkring 700 km. I cockpit finns plats för två personer och tomvikten är 450 kg. Just nu söker Aeromobil partners och investerare för vidare utveckling, skriver Discovery.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/ow6ybXBF9AU?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer