Här är Oneplus 10 Pro – årets första toppmobil

2022-01-11 08:29  

Kan det svenska kameraföretaget Hasselblad hjälpa Oneplus att knäcka Samsung?

Kinesiska Oneplus rivstartar mobilåret 2022 med sin nya flaggskeppsmodell Oneplus 10 Pro, lanserade i dag tisdag.

Kompakt prestandapaket

Det mesta är redan känt om toppmodellen – dels genom en serie av läckor under hösten, dels i och med att Oneplus har portionerat ut väl valda data om telefonen under de senaste veckorna.

Läs mer: Xiaomi 12 lanserad: 4 nm-chip och supersnabb laddning

Oneplus 10 Pro är ett kompakt prestandapaket som kombinerar uppdaterad kamerateknik med vrålsnabb laddning och den senaste generationens 4-nm systemkrets från Qualcomm.

Oneplus 10 Pro har fått ny, minimalistisk look. Foto: Press

Under de senaste åren har Oneplus miljardinvesterat i kamerateknik för att komma ikapp konkurrenterna. Som ett led i detta har tillverkaren bland annat tecknat ett treårigt FoU med den anrika svenska kameratillverkaren Hasselblad.

Samarbetet har gett frukt – kameran lyftes fram som ”den stora förbättringen” hos fjolårets Oneplus 9 Pro när Ny Tekniks Simon Campanello testade telefonen. Nu spänner Oneplus bågen igen.

Foton med 10-bitars färgdjup

Oneplus 10 Pro rymmer andra generationens kamerasystem som har utvecklats tillsammans med Hasselblad. Telefonen har tre kameror, vilka utgörs av en huvudkamera på 48 megapixel, ett vidvinkelobjektiv med 50 megapixel och synfält på upp till 150 grader, samt en telefotokamera på 8 megapixel.

Läs mer: Xiaomi 12 lanserad: 4 nm-chip och supersnabb laddning

En intressant detalj är att alla tre kameror kan ta bilder med ett fullt 10-bitars färgdjup. Enligt Oneplus innebär det att telefonens kamerasystem kan bearbeta 64 gånger mer färg än konkurrenternas mobiler som tar bilder i 8-bitars färg.

Kamerans baksida pryds av ett kamerasystem med tre objektiv och en blixt. Foto: Press

Hasselblad Pro Mode är ett nytt kameraläge som dessutom gör det möjligt att ta bilder i 12-bitars RAM-format, med en större mängd insamlad bild-data, större dynamiskt omfång och brusreducering som följd.

Vad det här innebär i praktiken för användarna återstår dock att se.

4-nanometerchip under huven

I övrigt bockar Oneplus 10 Pro av de flesta specifikationerna man kan önska av ett Androidflaggskepp år 2022.

Skärmen, som är 6,7 tum stor, har en uppdateringsfrekvens på 120Hz. Panelen är tillverkad med ltpo-teknik, vilket innebär att uppdateringsfrekvensen kan växla från 1 till 120 Hz beroende på vad som sker på skärmen.

Oneplus 10 Pro släpps i Sverige under 2022, men exakt datum är inte officiellt ännu. Foto: Press

Processorkraften hämtas å sin sida från Snapdragon 8 Gen 1, Qualcomms senaste prestandachip för mobiltelefoner. Systemetchippet är tillverkat med 4-nanometersteknik. Det ska bland annat ge en cpu-förbättring på cirka 20 procent jämfört med föregångaren Snapdragon 888, byggd med 5-nanometersteknik.

Snabbladdas med 80W

Oneplus 10 Pro kommer med Android 12-baserade Oxygen Os 12, som i och med denna lansering slagits ihop med Color Os från det kinesiska systerbolaget Oppo. I Kina är dock Color Os 12 förinstallerat även på Oneplus 10 Pro.

Läs mer: Oppo visar vikbar mobil – som har det Galaxy Fold saknar

Telefonen kommer dessutom med ett batteri på 5 000 mAh, som kan laddas med en effekt på 80W med kabel. Det innebär att batteriet kan laddas från 1 till 100 procent på drygt 30 minuter, enligt tillverkaren.

Oneplus 10 Pro släpps på marknaden i början av 2022. Först ut är Kina – där börjar mobilen säljas den 13 januari.

Ny Teknik har varit i kontakt med Oneplus, som bekräftar att Oneplus 10 Pro kommer till Sverige, men kan i nuläget inte säga när det sker.

Oneplus 10 pro: Här är specifikationerna

Operativsystem: Oxygen Os 12, baserat på Android 12.
Skärm: 6,7 tum, "fluid amoled" ltpo, 120Hz.
Systemchip: Snapdragon 8 Gen 1.
Mått: 163 x 73,9 x 8,5 mm.
Huvudkamera: 48 MP + 50 MP + 8MP.
Frontkamera: 32 MP.
Bluetooth: 5.2.
Batteri: 5000 mAh.
Laddning: 80W via kabel, 50W trådlöst, stöd för omvänd laddning.
Pris: Än så länge okänt.

Kalle Wiklund

Mer om: Oneplus Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer