Här är allt vi vet om Playstation 5

Playstation 5 (PS5) är på väg. Här samlar vi bekräftade nyheter och rykten om pris, specifikationer och lanseringsdatum för nästa generations konsol.

2019-09-09: ”PS5 förändrar spelindustrin”

Nästa år väntas Playstation 5 lanseras - men många specifikationer är redan kända och bekräftade.

Nu hävdar Tim Ash, som är utvecklare på BoxFrog Games, att Playstation 5 kommer att förändra hela spelindustrin.

– Adderingen av högpresterande SSD:er på PS5 är en större grej för den allmänna prestandan än vad många inser, säger han till Business Times.

Han menar att lagringstekniken inte bara kommer att påverka spelare, utan även utvecklare.

Vidare är känt att PS5 kommer med 8-kärning AMD Ryzen, tredje generationen, stöd för supergrafiken raytracing och 8k.

– Det är ett stort steg upp. Vi blir av med många begränsningar i hur många beräkningar vi kan göra. Vi har många idéer som är väldigt svåra, eller till och med omöjliga att genomföra med dagens konsoler. Dessutom reducerar det utvecklingstiden avsevärt eftersom det krävs mindre tid för optimering, säger Ash.

Bekräkftade specifikationer för Playstation 5:

2019-08-22: Det här kan vara designen på Playstation 5

Mycket är redan sagt om Playstation 5. Men när det kommer till utseendet på själva PS5-konsolen är det ännu sparsamt med information.

Sajten Letsgodigital har nu publicerat en bild som påstås föreställa designen på PS5. Enligt bilden framgår att det är Playstations teknikchef Yusuhiro Ootori som ansvarig för innovationen. Den holländska bloggen hittad alltså bilden på den brasilianska INPI-patentmyndigheten, och ser mycket väl ut att kunna vara en spelkonsol.

Ootori var också ansvarig för patentansökan på PS4-designen förra året. Du ser bilden i bildspelet ovan.

2019-07-02 Möjligt att förhandsboka Playstation 5

Nu är det möjligt att förhandsboka Playstation 5 via butiker. På till exempel Webbhallen anges priset till drygt 10 000 kronor. Det står också att spelkonsolen kommer att släppas 2020. Men inte en enda av uppgifterna är bekräftade utan kommer att uppdateras framöver.

2019-05-21: Sony visar upp laddtider för PS5

Sony har pratat specifikationer, och målat upp Playstation 5 som en monsterkonsol. Men först nu visar de också hur pass mycket snabbare PS5 faktiskt är, jämfört med PS4. Vi kan säga tack och adjö till långa laddtider.

I videon ovan visar Sony laddtider. Först låter de en PS4 ladda ett spel. Det tar 8,10 sekunder. När PS5 laddar samma spel går det på otroliga 0,8 sekunder. Därefter visar de upp hur spelet flyter i snabba actionfyllda situationer i en PS5, jämfört med sin föregångare. Skillnaden är stor. Det ska den förstås också vara, med tanke på att kommande konsolen är laddad med tunga grejer som en 8-kärnig processor som är baserad på AMD:s tredje generations Ryzen-serie, stöd för 8k-grafik, 3d-ljud, samt en extremt snabb ssd-hårddisk.

2019-05-14: Analytiker: Här är priset på Playstation 5

Hideki Yasuda är en välrenommerad Sony-analytiker. Nu påstår han sig komma med goda nyheter till alla Playstation-fans. Han hävdar att PS5 kommer att släppas på marknaden november 2020. Dessutom påstår han, enligt sajten T3, att PS5 kommer att kosta 499 dollar, alltså runt 5000 kronor. Sett till tekniken konsolen kommer att begåvas med, låter det som ett lågt pris. När Playstation 4 var färsk från fabriken började den säljas till priset 399 dollar.

Yasuda påstår i rapporten att Sony räknar med att sälja 6 miljoner enheter det första året, och 15 miljoner enheter år två.

Det ska tilläggas att uppgifterna inte är bekräftade av Sony. Yasuda har dessutom haft fel förr. För två år sedan spådde han att PS5 skulle nå marknaden redan 2019, så blev det alltså inte. Vi får se om han får rätt den här gången.

2019-04-16: Sony släpper första detaljerna om Playstation 5

Sony har äntligen lättat på PS5-locket. Men inleder med att göra den PS5-törstande läsaren besviken: konsolen kommer inte att lanseras under 2019, och något officiellt lanseringsdatum är ännu inget man kommunicerat.

Desto roligare: PS5 kommer med en hel del intressanta specifikationer, och en del häftig och banbrytande teknik. Det berättar Mark Cerny i en exklusiv intervju för Wired.

Om vi håller specifikationerna kort: Playsation 5 kommer med stöd för 8k-grafik, 3d-ljud, en extremt snabb ssd-hårddisk. Dessutom görs PS5:an bakåtkompatibel.

Mark Cerny som är en av hjärnorna bakom Playstation 4 säger dock att den nya konsolen inte bara kommer att vara en specifikations-boost. Man har sett över systemet fullständigt. Playstation 5 kommer begåvas med en helt ny maskinvara, vilket inkluderar en 8-kärnig processor som är baserad på AMD:s tredje generations Ryzen-serie. Den är byggd på AMD:s senaste arkitektur: 7nm Zen 2. Den kommer också att få en specialanpassad GPU från Radeons Navi-familj. Vad betyder då det? Jo, det möjligör att konsolen kommer att kunna spelas med framtidens supergrafik: raytracing.

Raytracing är en beräkningstung metod för att skapa fotorealistisk grafik. För bara något årtionde sedan krävdes det åtskilliga timmar på en serverfarm för att kunna pressa fram en enda bildruta. Tekniken har använts till animationer och specialeffekter i filmer. Nu kommer det alltså vara tillgängligt i en spelkonsol.

Att man petar in 3d-ljud hoppas Sony ska göra att spelaren med hjälp av ljudet kommer uppfatta spelen som än mer uppslukande, oavsett om man använder sig av hörlurar eller högtalare.

Bekräkftade specifikationer för Playstation 5:

2019-04-02: Är det här handkontrollen till Playsation 5?

Vi har blivit vana vid trovärdiga läckor kring kommande smarta telefoner de senaste åren. När det kommer till tv-spelskonsoler brukar det däremot vara tunnare med sådant.

Med det sagt så har bilder på påstådda Playstation 5-kontroller börjat spridas på Twitter. Enligt vissa rykten så väntas nästa generations Playstation landa 2020. Det vore i sådana fall inte helt otänkbart att spelutvecklare har fått tillgång till utvecklingskit, så kallade devkit redan nu, inklusive DualShock 5-kontroller.

Det är svårt att avgöra sanningshalten i bilderna. Men om man tillåter sig själv att tro på de så är handkontrollen snarlik PS4-kontrollen. Skillnaden ser ut att ligga i tyngden, den är liksom lite blaffigare. Det och att PS5-kontrollen ser ut att få en skärm på ytan där PS4-kontrollen hade en pekskärm.

Här är bilderna:

2019-02-22: GTA som huvudtitel när PS5 lanseras?

Nu spiller Sony från officiella håll lite bönor om den kommande konsolen Playstation 5.

Ordföranden för Sony Interactive Entertainment, Shawn Layden, säger i en intervju att Sony kommer lägga mer fokus på multiplayer, precis lagom till PS5, skriver T3.

Det här kommer antagligen att göra upplevelsen för spelare som uppskattar online mycket bättre. Men farhågan är att man kommer tappa fokus på välgjorda story-baserade spel. Ett färskt exempel på ett bra sådant är Red Dead Redemption 2 som släpptes i höstas.

T3 skriver också att Playstation jobbar på att förbättra VR-upplevelsen med PS5.

Andra rykten gör gällande att PS5 kommer att lanseras i år eller nästa år, det med ett nytt GTA som huvudtitel.

2018-12-10: Lanseras Playstation 5 2019 trots allt?

Som svar på frågan, mycket tyder på det. Ryktena kring när den högt efterlängtade konsolen kommer att lanseras har gått isär. Nu verkar det sista budet vara till att Sonys Playstation 5 kommer att lanseras till jul 2019.

De uppgifterna kommer från samma läcka som påstod att Sony valt att inte delta i E5 2019. Därför väljer många att tro på dessa uppgifter. Redditanvändaren RuthenicCookie4 skrev att Sony kommer hålla en liten visning i mitten av 2019. Det skulle alltså innebära nästa sommar, precis som E5. Kaxigt i sådana fall att köra en separat visning för PS5. Det här ska enligt samma användare följas upp med en stor presentation under PSX, det vill säga Sonys "Playstation experience", lagom till jul 2019.

Sony valde bort att köra ett PSX i år. Kan det bero på att man sparar på krutet till lanseringen av "monsterkonsolen" PS5? Sajten T3 tror det. Det här skulle också innebära att PS5 får ett rejält försprång ut på marknaden mot Microsofts väntade Xbox Two, som enligt rykten kommer att lanseras under 2020.

2018-11-18: En prototyp av PS5?

Playstation 4 var precis som namnet tyder på den fjärde spelkonsolen som Sony har tillverkat. Den lanserades i Sverige 2013. Tre år senare släpptes en slimmad variant som gick under namnet Playstation 4 Slim, samt en starkare version: Playstation 4 Pro.

Näst på tur att tillverka är uppföljaren, Playstation 5. Den har det börjats speklueras om i en allt högre takt den senaste tiden. En orsak är att analytiker tror att försäljningstoppen har nåtts. En annan anledning till ökade spekulationer är att strömmen av förstapartsspel har börjat tunnas ut, alltså spel som görs av tillverkare som ägs av de stora speljättarna. Det finns några stora spel planerade för nästa år, till exempel "The Last Of Us 2". Men för året därpå tycks det vara slut.

Tekniken för att bygga nästa generations spelkonsoler verkar finnas på plats, med det menas snabba grafikkortsminnen som GDDR5 och GDDR6, och sjunanometerstekniken för att tillverka chip, enligt analytikern Damian Thong.

PS5 specifikationer – vad kan vi förvänta oss?

Vad kan vi förvänta oss av PS5 då? Jo enligt rykten kommer konsolen att lanseras 2020 och innehålla en åtta-kärnig AMD Ryzen-processor, skriver Techspot.

Samma sajt skriver att priset på PS5 kommer landa på 500 dollar, det ger ett nytt system som erbjuder 60fps vid 4K. En patentansökan hintar också om att handkontrollen kan innehålla en pekskärm.

Ryska sajten Rozetked publicerade nyligen bilden nedan. De påstår i ett första skede att bilden är en prototyp av en PS5. Men har nu uppdaterat artikeln med att den eventuellt är fejkad.

Ryska sajten Rozetked har publicerat den här bilden som påstås vara en prototyp av Playstation 5. Det finns dock andra som påstår att bilden är fejk. Foto: Rozetked

Hur nära läckan är Sonys slutgiltiga produkt får vi se, när konsolen presenteras nästa år (som tidigare rykten gjort gällande), eller 2020, som nya rykten påstår.

Johan Kristensson

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt