Här är allt vi vet om Playstation 5

2019-02-22 10:23  
Ryska sajten Rozetked har publicerat den här bilden som påstås vara en prototyp av Playstation 5. Det finns dock andra som påstår att bilden är fejk. Foto: Rozetked

Sony har meddelat att de utvecklar en uppföljare till deras konsol Playstation 4 (PS4). Uppföljaren kommer som väntat att gå under namnet Playstation 5 (PS5).

2019-02-22: GTA som huvudtitel när PS5 lanseras?

Nu spiller Sony från officiella håll lite bönor om den kommande konsolen Playstation 5.

Ordföranden för Sony Interactive Entertainment, Shawn Layden, säger i en intervju att Sony kommer lägga mer fokus på multiplayer, precis lagom till PS5, skriver T3.

Det här kommer antagligen att göra upplevelsen för spelare som uppskattar online mycket bättre. Men farhågan är att man kommer tappa fokus på välgjorda story-baserade spel. Ett färskt exempel på ett bra sådant är Red Dead Redemption 2 som släpptes i höstas.

T3 skriver också att Playstation jobbar på att förbättra VR-upplevelsen med PS5.

Andra rykten gör gällande att PS5 kommer att lanseras i år eller nästa år, det med ett nytt GTA som huvudtitel.

2018-12-10: Lanseras Playstation 5 2019 trots allt?

Som svar på frågan, mycket tyder på det. Ryktena kring när den högt efterlängtade konsolen kommer att lanseras har gått isär. Nu verkar det sista budet vara till att Sonys Playstation 5 kommer att lanseras till jul 2019.

De uppgifterna kommer från samma läcka som påstod att Sony valt att inte delta i E5 2019. Därför väljer många att tro på dessa uppgifter. Redditanvändaren RuthenicCookie4 skrev att Sony kommer hålla en liten visning i mitten av 2019. Det skulle alltså innebära nästa sommar, precis som E5. Kaxigt i sådana fall att köra en separat visning för PS5. Det här ska enligt samma användare följas upp med en stor presentation under PSX, det vill säga Sonys "Playstation experience", lagom till jul 2019.

Sony valde bort att köra ett PSX i år. Kan det bero på att man sparar på krutet till lanseringen av "monsterkonsolen" PS5? Sajten T3 tror det. Det här skulle också innebära att PS5 får ett rejält försprång ut på marknaden mot Microsofts väntade Xbox Two, som enligt rykten kommer att lanseras under 2020.

2018-11-18: En prototyp av PS5?

Playstation 4 var precis som namnet tyder på den fjärde spelkonsolen som Sony har tillverkat. Den lanserades i Sverige 2013. Tre år senare släpptes en slimmad variant som gick under namnet Playstation 4 Slim, samt en starkare version: Playstation 4 Pro.

Näst på tur att tillverka är uppföljaren, Playstation 5. Den har det börjats speklueras om i en allt högre takt den senaste tiden. En orsak är att analytiker tror att försäljningstoppen har nåtts. En annan anledning till ökade spekulationer är att strömmen av förstapartsspel har börjat tunnas ut, alltså spel som görs av tillverkare som ägs av de stora speljättarna. Det finns några stora spel planerade för nästa år, till exempel "The Last Of Us 2". Men för året därpå tycks det vara slut.

Tekniken för att bygga nästa generations spelkonsoler verkar finnas på plats, med det menas snabba grafikkortsminnen som GDDR5 och GDDR6, och sjunanometerstekniken för att tillverka chip, enligt analytikern Damian Thong.

PS5 specifikationer – vad kan vi förvänta oss?

Vad kan vi förvänta oss av PS5 då? Jo enligt rykten kommer konsolen att lanseras 2020 och innehålla en åtta-kärnig AMD Ryzen-processor, skriver Techspot.

Samma sajt skriver att priset på PS5 kommer landa på 500 dollar, det ger ett nytt system som erbjuder 60fps vid 4K. En patentansökan hintar också om att handkontrollen kan innehålla en pekskärm.

Ryska sajten Rozetked publicerade nyligen bilden nedan. De påstår i ett första skede att bilden är en prototyp av en PS5. Men har nu uppdaterat artikeln med att den eventuellt är fejkad.

Ryska sajten Rozetked har publicerat den här bilden som påstås vara en prototyp av Playstation 5. Det finns dock andra som påstår att bilden är fejk. Foto: Rozetked

Hur nära läckan är Sonys slutgiltiga produkt får vi se, när konsolen presenteras nästa år (som tidigare rykten gjort gällande), eller 2020, som nya rykten påstår.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt