Han förutsäger jordbävningar

2003-12-02 23:00  

Geologi

Alasdair Skelton, årets geolog.
Foto Kaianders Sempler
Han heter Alasdair Skelton, bördig från Skottland, och är professor i geologi och petrologi vid Stockholms universitet. I juni 2002 startade han ett geokemiskt övervakningsprogram på Island för att se om det är möjligt att med kemins hjälp förutsäga kommande större jordskalv.
 
Alasdair och hans team undersöker hur halterna av vissa metalljoner i geotermiskt vatten ändras inför ett jordskalv. Principen är följande:
 
I berggrunden finns vatten inkapslat i porer. Detta vatten innehåller en hel del metalljoner som gått i lösning, olika mycket beroende på temperatur etcetera. När spänningar byggs upp
 
i berget inför en jordbävning trycks vattnet ut ur porerna, vilket gör att metallhalten ökar i grundvattnet.
 
Den 16 september 2002 inträffade en jordbävning av magnituden 5,8 på norra Island. Prover från områdets heta källor visade en plötslig ökning av koppar, zink och järnjoner veckan före jordbävningen.
 
Är detta en metod man kan lita på?
 
- Vi vet inte än. Det behövs mer data. Det inträffar i snitt en jordbävning per år på Island av magnituden 5 eller mer. Vi fortsätter provtagningen på en rad orter. När nästa större jordbävning inträffar ska vi analysera proverna och se om vi får samma resultat.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer