Populärteknik

Guldpriset på toppnivå

I augusti 2011 nådde guldpriset nytt all-time-high på 363 kr/g, rapporterar råvarukonsulten RMG.

Publicerad

Guldpriset har därmed med god marginal passerat den gamla toppnoteringen från 1980 på 322 kr/g. Prisökningen har varit snabb under den senaste tidens börsoro.

Tidigare stod Sydafrika för runt 70 procent av världsproduktionen, men under de senaste decennierna har produktionen sjunkit drastiskt. Nu är det Kina som är störst. Sverige producerar drygt 7 ton guld per år, vilket är cirka 0,3 procent av världsproduktionen.

Guld är en av de få metaller som förekommer i ren form i naturen. Guld rostar inte, det ingår ytterst ogärna kemiska föreningar och låter sig bara lösas upp av kungsvatten – en blandning mellan salpetersyra och saltsyra. 50 procent av det utvunna guldet används till juvelerarändamål och 40 procent till guldtackor. Drygt tio procent går till elektronik och andra industriella tillämpningar.

Jordskorpans medelhalt av guld är låg. Sydafrikas malmer har i regel 6 g/ton och USAs cirka 3 g/ton. Malmen i Bolidens nya gruva Kankberg, som ska tas i bruk 2012, har 4,1 g/ton. Men det finns andra och rikare guldkällor. Ur ett ton mobiltelefonskrot går det att ta ut 300 gram guld, ett kilo silver och 100 gram palladium, meddelar Boliden.

Qatar räddar Grekland med guldets hjälp?

Qatar Holdings har kommit till det konkurshotade Greklands räddning genom att köpa in sig i Torontonoterade gruvbolaget European Goldfields. 600 miljoner USD ska garantera att två nya guldgruvor, Skouries och Olympias på halvön Chalkidiki, kan starta brytning 2015. 1 500 arbetstillfällen kommer att skapas, rapporterar kanadensiska Globe and Mail.