Gör eget underkylt regn

2013-06-17 13:34  
Helt rent vatten kan kylas ner till minus 20 grader och vara flytande tills det "störs" av något föremål och genast fryser till is. Foto: Grant Thompson

Att vatten fryser till is vid några minusgrader är en sanning med modifikation. Testa själv.

Vatten fryser normalt till is vid 0 grader Celsius. Men det är ett välkänt faktum att vatten faktiskt kan kylas ner långt under nollpunkten och fortfarande vara flytande. Ett exempel är underkylt regn där vattendroppar som är nedkylda till flera tiotals minusgrader först fryser till is när de exempelvis träffar en flygplansvinge eller en vägbana.

Anledningen är att vattnet måste komma i kontakt med någon partikel som initierar isbildningen eller störas på annat sätt.

I en video på Youtube visar Grant Thompson hur man själv kan experimentera med starkt nedkylt vatten som blixtsnabbt förvandlas till is. Tricket är att vattnet måste vara helt fritt från partiklar som startar isbildningen. Enligt Grant Thompson är vanligt buteljerat vatten från mataffären oftast tillräckligt rent för att duga. Han stoppar helt enkelt in en sådan flaska i frysen och plockar ut den när vattnet blivit ordentligt kallt.

Då kan det räcka med att knacka på flaskan så förvandlas vattnet blixtsnabbt till is. I ett annan försök låter han vattnet rinna ner i en skål där det redan finns några istärningar. När flaskvattnet kommer i kontakt med dem fryser det genast till is som växer på höjden.

I en annan video visar Grant Thompson mer detaljerat hur man kan göra om hans trick.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/7o8moFSHrAQ?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer