Fusionskraft inom tio år

2015-08-12 09:27  

Nya magneter öppnar för fusionskraft från små och billiga reaktorer.

Forskare vid amerikanska MIT har designat en fusionsreaktor som använder nya supraledande magneter av barium-kopparoxid med tillsatser av sällsynta jordartsmetaller. De kan ge ett magnetfält som är tio gånger starkare än konventionell teknik för supraledning, skriver MIT.

Det gör att reaktorn kan få en hälften så stor diameter som exempelvis franska Iter men ge lika mycket energi till en bråkdel av kostnaden samtidigt som den nya reaktorn ska kunna byggas mycket snabbare. Redan inom fem till tio år räknar forskarna med att kunna realisera sitt koncept.

Reaktorn från MIT har döpts ARC vilket står för "affordable, robust compact reactor" och bygger på samma principer som exempelvis Iter men har vid sidan av den nya magnettekniken flera andra nyheter när det gäller konstruktion.

De fasta material som idag används för att isolera reaktorn är i ARC ersatt av flytande isolering som kan bytas ut ungefär som ett oljebyte i en bilmotor. Det gör att servicetiderna för materialbyte kan minskas dramatiskt vilket bidrar till att göra fusionskraften mer kostnadseffektiv.

Den stora mängd energi som används för att driva de supraledande magneterna i konventionella reaktorer har gjort att de hittills inte ens kunnat producera lika mycket energi som de konsumerar, skriver MIT.

Men ARC beräknas kunna ge tre gånger mer energi än vad som krävs för att driva den. Vidare utveckling ska kunna öka den faktorn till sex.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer