Forskarnas gigantiska fynd: Världens största Tyrannosaurus rex-skelett

2019-03-29 11:22  
Foto: ERIK PENDZICH/REX/SHUTTERSTOCK

Nu har forskare äntligen lyckats gräva fram ytterligare delar från dinosaurien ”Scotty”, som skriver historia genom att vara den största Tyrannosaurus rex som någonsin hittats.

Tyrannosaurus Rex är förmodligen den mest kända bland alla dinosaurier och har länge haft ett rykte som sig att vara det störta rovdjur som någonsin funnits. Att det var ett rovdjur splittrar forskare, vissa menar att T-rex:en inte alls fångade sina egna måltider eftersom deras storlek var ett hinder för att jaga, och att de istället var asätare.

En ny upptäckt får dock forskare och paleontologer att föras samman. De har lyckats gräva fram vad de tror är världens största Tyrannosaurus rex som de döpt till ”Scotty”, skriver National Geographic. Med 65 procent av skelettet framgrävt konstateras att det här inte var någon liten filur de har att göra med.

Scotty hittades 1991

Men själva skelettet är egentligen inte en nyhet i sig. Historien börjar redan 1991 när paleontologer hittade delar av Scotty, men saknade möjlighet att gräva fram så mycket av det som gjorts i dag. Benen har tidigare legat inbäddade i hård sten, och har tagit över två årtionden att gräva fram, undersöka och pussla ihop.

Läs mer: Forskare: Vi har återupplivat 28 000 år gamla mammutceller

Det är ofta lårbenet på skelett som avgör hur stort ett djur var, ju större ben desto mer kunde den bära upp. Paleontologer beskriver detta skelett som ”extremt stort” och ”robust” och att Scottys lårben kunde bära en vikt på närmare nio ton.

Precis som många andra dinosaurier levde denna jätte på jorden för 68 miljoner år sedan och uppskattades bli ungefär 28 år gammal. Det kan låta ungt, men ut dinosaurieperspektiv levde han ett långt liv.

Ellinor Molin

Mer om: Dinosaurier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer