Forskare kan ha löst mysteriet på Saturnus måne 

2021-01-25 11:47  
Bild från rymdsonden Cassinis sista observation av Saturnus näst största måne, Rhea, i maj 2017. Foto: Nasa/JPL-Caltech/Space Science Institute 

Ett mystiskt material på Saturnus näst största måne har förbryllat forskare i flera år. Med hjälp av labbexperiment kan de nu ha hittat ett svar på vad det är för något. 

Nasas rymdsond Cassini gjorde upptäckten av en mystisk kemisk förening på Rhea, Saturnus näst största måne, 2017. Till en början funderade forskare på om det kunde vara något slags is. 

Det har tagit några år, men nu kan forskare ha hittat svaret på vad det är för slags förening man sett på Rhea. Teorin är att det rör sig om hydrazin, berättar New Scientist. Hydrazin är en färglös vätska som lätt bildar salter. Den används bland annat som bränsle i rymdraketer.

Läs mer: Brittiska staten hoppas på atomdrivna rymdskepp 

Forskarna har landat i den här teorin efter labbexperiment, där syftet har varit att hitta en kemisk förening som är förenlig med Cassinis observationer.

”Sker i hela Saturnus system”

Hydrazin kan bildas antingen genom kemiska reaktioner på Rhea, eller flyta över från grannmånen Titans atmosfär, enligt forskarna.

– Det här ger en ledtråd till en process som sker i hela Saturnus system, och antagligen även på andra håll, säger forskaren Amanda Hendrix vid Planetary Science Institute i Kalifornien till New Scientist.

Att hydrazinet ska ha kommit från Cassini, som använt ämnet som bränsle, verkar inte vara en möjlighet, enligt forskarna. 

Studien ”Possible detection of hydrazine on Saturn’s moon Rhea” har publicerats i Science Advances

Ania Obminska

Mer om: Saturnus Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer