Fint flyt utan trafiksignaler

2014-04-25 14:35  
En vägkorsning Addis Abeba där bilisterna bestämmer trafikreglerna. Foto: New Ethiopian Movies 2014

Trafiken rullar på bra i en livlig korsning utan vare sig trafiksignaler eller filmarkeringar.

Vid första anblicken ser det ut att vara kaos i den livliga trafiken. Bilarna kör lite hur som helst utan att störas av vare sig trafiksignaler eller väglinjer. Men efter en stund ser man att trafiken flyter på fint utan några tydliga incidenter.

Videon är filmad i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och enligt Gismodo finns där inte ens någon motsvarande högerregel. Förmodligen finns det vissa trafiksäkerhetsproblem med detta men i en tungt trafikerad signalstyrd korsning i Sverige kan man gissa att det skulle bli en viss köbildning.

Enligt Wikipedia installerades världens första trafikljus 1868 utanför det brittiska parlamentet i London. I Sverige dök signalerna upp först 1925 där växlingen styrdes manuellt av en polis på plats i korsningen mellan Vasagatan och Kungsgatan i Stockholm.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer