Drönarvideo visar Arecibo-observatoriet krascha

2020-12-04 10:14  
Det 900 ton tunga instrumentet kraschade den 1 december i år. Foto: Yamil Rodriguez

Tidigare i veckan rasade det 900 ton tunga teleskopet vid det ikoniska observatoriet. Nu visar flera filmer hur olyckan gick till.

Den första december släppte supportvajrarna som höll det 900 ton tunga Arecibo-teleskopet i Puerto Rico på plats. Instrumentet föll de drygt 100 metrarna ner till observatoriets aluminiumklädda skål där det kraschade.

Nu har det statliga amerikanska forskningsinstitutet NSF, som drivit observatoriet, släppt de första bilderna från själva kraschen. De visar hur instrumentet faller, både från markvy och filmat från en drönare.

Läs mer: Chang'e-5 redan klar – har lyft från månen

Ingen person skadade sig vid olyckan. Observatoriet var redan taget ur bruk sedan två av vajrarna gått av, den första i augusti och en andra i november. Flera ingenjörer hade redan varnat för att instrumentet kunde falla när som helst, och NSF planerade att montera ned det under kontrollerade former.

Arecibo-observatoriet färdigställdes 1963 och har sedan dess samlat in data som lett till en rad rymdupptäckter. Det var det största teleskopet av sitt slag ända fram till 2016 då det övertrumfades av det kinesiska teleskopet FAST.

Det ikoniska observatoriet är bland annat känt från James Bond-filmen Goldeneye.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer