Det här är Iphone 12-modellerna som Apple lanserar den 13 oktober

2020-10-09 07:00  
Foto: Apple

Ny Teknik har synat läckorna och vågar förutspå alla fyra Iphone-modeller som Apple kommer att lansera på tisdag.

Klockan 19.00 den 13 oktober ska Apple hålla en keynote där bolaget presenterar årets nya Iphones. Eventet sker något senare än normalt, vilket troligen beror på förseningar till följd av coronapandemin.

Rubriken på tillställningen är "Hi, Speed", vilket de flesta bedömare anser syftar på att årets Iphone-modeller får stöd för 5g.

Som så ofta har läckorna och ryktena om Iphone 12-serien duggat tätt i flera månader. Vid det här laget har flera uppgifter bekräftats från så många källor att vi mer eller mindre kan ta dem för givet.

I vanlig ordning kan Apple förstås ha några ess i rockärmen, men, med risk för att få äta upp det på tisdag, så här tror vi att höstens fyra Iphones kommer att se ut:

Läs mer: Test: Samsung Galaxy Z Fold 2: ”Vikbara mobiler är framtiden”

Ny design

Mycket tyder på att Apple kommer att låta designspråket från Ipad Pro spilla över på Iphone. Det betyder glasprydd bak- och framsida med platta metallkanter runtom. Snarlikt omhuldade Iphone 4, fast i lite modernare tappning.

I videon nedan visar Youtube-kanalen Everything Apple Pro hur den nya designen kan komma att se ut.

Läs mer: Google lanserar nya produkter – satsar på ljudet med Nest Audio

De fyra modellerna

Iphone 12 Mini (5,4 tum)

Nu kan ni sluta klaga på stora telefoner. Apple väntas släppa en 5,4-tumsenhet som blir billigast och minst i uppsättningen. Den får dubbel kamerauppsättning på baksidan och går troligen att få med 64, 128 eller 256 GB lagringsminne.

Iphone 12 (6,1 tum)

Kalla den vanliga Iphone om du så vill. Standardmodellen verkar behålla samma skärmstorlek som Iphone 11, men lcd byts ut mot oled. Räkna med dubbla kameror på baksidan och lagring på 64, 128 eller 256 GB.

Iphone 12 Pro (6,1 tum)

Den lite vassare varianten av Iphone väntas bli snäppet större och landa på samma formfaktor som Iphone 12. Kameramodulen på baksidan väntas få tillökning med en lidar-sensor, precis som i senaste Ipad Pro. Skärmen väntas få en bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz. Instegsmodellen på 64 GB skrotas troligen för en med 128 GB lagring.

Iphone 12 Pro Max (6,7 tum)

Värstingen blir ännu större, och även här sägs Apple öka instegslagringen från 64 till 128 GB. Även denna modell tros få en lidar-sensor och 120 Hz-skärm. Dessutom blir det troligen den enda av årets Iphone-modeller som får stöd för 5g på millimeterbandet.

Läs mer: ”Nej, det finns ingen anledning att skaffa 5g än”

Samtliga modeller:

Alla fyra telefoner kommer troligen att använda sig av Apples nya systemkrets A14 Bionic, som också sitter i nya Ipad Air.

5g-stöd blir också standard i år, men vilken typ av 5g mobilerna kan utnyttja kan skifta mellan modellerna. Enligt Fast Company kommer bara Iphone Pro Max att få stöd för 5g på millimeterbandet.

Dessutom går det flitiga rykten om att Apple kommer att sluta skicka med hörlurar i lådan. Vissa kännare hävdar att även laddsladden och laddaren kommer att ryka.

Läs mer: Telenor lanserar 5g med gigabithastighet i Stockholm

Säljstart och pris:

Förbeställningarna öppnar den 16 oktober, och försäljningen i butik startar den 23 oktober, enligt den välkände Apple-läckaren Jon Prosser.

Men han, och många andra bedömare, flaggar för att det blir de båda 6,1-tumsmodellerna som är först ut på marknaden. Iphone Mini och Iphone Pro Max kan dröja till november.

Priset på de nya telefonerna är omtvistat, men ett återkommande scenario är att Iphone 12 Mini får ungefär samma pris som Iphone 11, medan Iphone 12 blir något dyrare. Pro-modellerna väntas få ett oförändrat pris. De svenska priserna kan förstås variera ytterligare.

Simon Campanello

Mer om: Apple Iphone 12

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer