Curiositys nya mäktiga panoramabild från Mars – 1,8 miljarder pixlar

2020-03-05 10:52  
Här är Curiositys mäktiga panoramabild från Mars. Den har en upplösning om 1,8 miljarder pixlar. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Curiosity har skickat imponerande bilder från Mars förut – men den senaste slår förmodligen allt du tidigare sett från vår grannplanet.

Nasas rymdrover Curiosity har skickat en ny panoramabild från Mars. Och det är inte vilken bild som helst. Den består av över 1200 enskilda foton och har en upplösning om makalösa 1,8 miljarder pixlar. Och själva fototillfället tog tid. Totalt plåtade Curiosity i 6,5 timmar – spridda över fyra dagar.

– Det här är första gången under uppdraget som vi skapar en stereo 360-graders panorama, säger forskaren Ashwin Vasavada till Nasa.

Så vad är det Curiosity fångat på bild? Den visar en region vid namn Glen Torridon. Vad som utmärker platsen är att den är rik på lermineraler i lager av sedimentärt berg. Detta gör att platsen är intressant för planetgeologer. Här har man med hjälp av Curiosity kunnat ta reda på värdefull information klimatet på Mars.

Bilden du kan se ovanför artikeln är häftig i sig. Men verkligt imponerande blir den i videon här nedan. När bilden zoomas in syns bland annat kraterns kant tydligt, men också en annan krater i kratern som är 4,8 km bred. Otroligt detaljrik bild.

Viktor Krylmark

Mer om: Mars Curiosity

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer