Broarna i Bosnien

I östra Bosnien ligger en 500-årig turkisk bro som tack vare Nobelpristagaren Ivo Andric för alltid har en plats litteraturhistorien. Ny Teknik har besökt Visegrad och bron över Drina som den serbiske filmaren Emir Kusturica hoppas ska sprida glans över Republika Srpska.

Publicerad Uppdaterad

En novemberdag år 1516 kom ett turkiskt följe till färjeläget över floden Drina i vad som nu är östra Bosnien. I packkorgarna på hästarna förde de med sig ett tiotal unga kristna bypojkar som de skulle ta till Konstantinopel. Där skulle pojkarna omskäras och läras upp till att bli sultanens slavar med uppgift att sköta imperiets administration.

En av pojkarna kom från den lilla byn Sokolovici, och skulle med tiden bli en berömd general och föra (för det mesta) lyckosamma krig på tre kontinenter. Därigenom ökade han imperiets glans och storhet till den grad att han utnämndes till storvesir under Suleyman den store. Mehmet Pascha Sokolo, som han nu kallades, blev också oerhört förmögen med vidsträckta gods långt borta i Ungern.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här