Bakvänd envägsspegel

2012-05-29 23:00  

Vad ser man om man vänder spegeln bakfram?

När man vill studera hur små barn uppträder då inga vuxna finns i närheten kan man använda en så kallad envägsspegel. Barnen finns i ett försöksrum och i ett angränsande rum sitter observatörerna. I väggen mellan rummen finns en envägsspegel. För barnen ser det ut som en vanlig spegel, men för observatörerna är det som en genomskinlig ruta. Vad ser barnen och observatörerna om man vänder envägsspegeln, så att barnen betraktar den andra sidan av spegeln istället?

Svar längst ner på sidan.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Svaret är att varken barnen eller observatörerna märker någon skillnad. Det är inte så att ljus lättare går från ena hållet genom glasrutan, utan hela resultatet kommer av att det är mycket ljust där barnen befinner sig och mörklagt i observatörsrummet. Det är samma fenomen som när man sitter i ett upplyst rum och det är mörkt ute. Den som står ute ser tydligt vad som händer inne i rummet. Tittar man därifrån ut genom fönstret ser man däremot spegelbilden av rummet. Spegelbilden finns även på dagen, men då dränks den av allt ljus utifrån.

I envägsspeglarna kan man förstärka reflexen med ett mycket tunt aluminiumskikt, men ljuset går lika lätt genom glaset från båda hållen. Om det inte vore så kunde man sätta en envägsspegel mellan två lika upplysta rum och få ljus (fotoner) att spontant strömma från ena rummet till det andra trots att rummen ursprungligen är i termisk jämvikt. Det skulle strida mot termodynamikens andra huvudsats. 

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt