Apple överklagar "rungande seger" mot Epic

2021-10-13 08:04  

Seger på nio punkter av tio räcker inte för Apple, som nu överklagar domen i målet mot spelutvecklaren Epic.

Bakgrunden till bråket är att Apple kastade ut Epics spel "Fortnite" från sin plattform sedan spelutvecklaren kringgått betalningsmodellen i App store, där Apple beräknats få 30 procent av vinsten.

Ger Epic rätt – på viktig punkt

Epic tog det hela till domstol och där dömde domare Yvonne Gonzalez Rogers till Apples fördel på nio av de tio punkterna som Epic var upprörda över. Men på den kanske mest uppmärksammade punkten fick Epic rätt.

Läs mer: Storbråket där Apple kan få bita i det sura äpplet

Apple har nämligen ingen rätt, anser Yvonne Gonzalez Rogers, att hindra apputvecklare från att uppmuntra användare att kringgå betalning i App store till förmån för egna alternativ. Något som potentiellt sett skulle innebära en stor ekonomisk förlust för teknikjätten.

Epic har redan valt att överklaga domen, men hittills har det varit oklart hur Apple kommer att agera. Bolaget har till och med kallat det första utslaget för en "rungande seger".

Vill förbjuda externa betalmetoder

Nu verkar det som om tonläget ändrats. Enligt techsajten The Verge har Apple påbörjat processen för att överklaga domen. I de inlämnade rättsliga dokumenten för överklagan hänvisar Apple bland annat till att tillåtande av externa betalmetoder i App store skulle innebära att Apple omöjligen kan garantera att användare inte skickas till skadliga platser via länkar som enkelt kan ändras av skrupelfria aktörer.

Läs mer: Speljätten Epic Games slukar skånsk startup

Det är oklart om, eller när, överklagan kommer att accepteras och tas upp av domstolen.

Marcus Alexandersson/TT

Mer om: Apple Epic Games

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer