Apple lanserar nya Iphone 11 och streamingtjänster

2019-09-10 19:17  

Nya modeller av Iphone, Ipad och Apple Watch när Apple håller sin höstmässa. Dessutom lanseras nya streamingtjänster för både spel och film.

Iphone 11-serien

Under tisdagkvällen presenterade Apple den nya Iphone 11-serien. Precis som förra året bjöds vi på en trio nya mobiler: Iphone 11, Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max.

På framsidan är det mesta sig likt med nästintill heltäckande skärmar i samma storlekar som förra året. Till skillnad från vissa Android-tillverkare har Apple valt att behålla en rejäl sensorpanel i toppkant.

Den stora skillnaden syns på baksidan där den rektangulära kameramodulen ersatts av en mer rektangulär, och en ny ultravidvinkelkamera har fått ta plats. På Pro-modellerna finns för första gången på en Iphone hela tre kameralinser. Tillskottet är en ultravidvinkellins, vilket ger en liknande kamerauppsättning som Samsung och Huawei använder på sina flaggskeppsmodeller.

Läs mer: Därför ska alla nya mobiler ha en 3d-kamera

Kamerantrion på Pro-modellerna är:

  • 12 MP vidvinkel, 26mm, f/1,8
  • 12 MP telelins, 52mm, f/2,0
  • 12 MP ultravidvinkel 13mm, f/2,4

Den främre kamerauppsättningen har också fått en mer högupplöst djupkamera, och stöd för 4k-video, slowmotion-video och foto i landskapsläge för riktigt breda selfies.

En glad nyhet för Iphone Pro-köpare är att Apple äntligen packar ner en snabbladdare i lådan. Den klena 5W-laddaren är utbytt mot en 18W usb-c till lightning-laddare. Det gäller tyvärr inte basmodellen Iphone XI.

En annan nyhet är stöd för Dolby Atmos-ljud på alla tre modeller.

Läs mer: Här är allt vi vet om 2020 års nya Iphone

Under huven på telefonerna finns den nya systemkretsen A13 Bionic med 8,5 miljarder transistorer, som enligt Apple har både den snabbaste processorn och den kraftfullaste graikprocessorn som någonsin suttit i en mobiltelefon.

Flera optimeringar ska också ha gjorts för att göra telefonen bättre på att köra maskininlärnings-baserad artificiell intelligens. Apple lovar en topprestanda på över en biljon ai-beräkningar per sekund. Så vad möjliggör det? Bland annat ska telefonen bli bättre på bildklassificering och att förstå tal.

En intressant funktion som ska lanseras under hösten är möjligheten att låta kameran ta en bildserie och sedan låta mobilens ai-processor plocka de bästa elementen från varje bild för att leverera en mycket högupplöst, brusfri bild.

Den största chocken är kanske ändå att Apple vänder trenden med ständiga prisökningar. Iphone Xi kostar 699 dollar i USA, vilket är 50 dollar lägre än vad Iphone XR kostade vid lanseringen förra hösten.  Även i Sverige sänks priset något från 9 495 kronor till 9 195 kronor.

Pro-modellerna kommer dock att få en mindre prisökning. Priset på instegsmodellerna ökar med 200 respektive 300 kronor för Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max.

Förbeställningarna öppnar på fredag och alla tre modeller släpps den 20 september. Dagen innan landar nya operativsystemet IOS 13.

Här är de nya modellerna:

  • Iphone 11 ersätter Iphone XR som instegsmodell med samma 6,1-tums Retina-skärm (lcd). Batteritiden ska öka med en timme mot XR. Instegspris 9 195 kronor (64 GB).
  • Iphone 11 Pro ersätter Iphone XS och har en 5,8 tums oled-skärm. Batteritiden ska öka med fyra timmar mot XS. Instegspris 12 995 kronor (64 GB).
  • Iphone 11 Pro Max ersätter Iphone XS Max med en oled-skärm på 6,5 tum. Batteritiden ska öka med fem timmar mot XS Max. Instegspris 14 295 kronor (64 GB).

Apple Arcade

Apple inledde eventet med att lansera sin streamingtjänst för mobilspel Apple Arcade, som visades upp tidigare i år. Över 100 exklusiva titlar ska finnas med vid lanseringen. Premissen är enkel, du betalar en månadskostnad och får fri tillgång till alla spel i Arcade. Lanseringen både i Sverige och globalt sker när IOS 13 släpps den 19 september och priset ligger på 59 kronor per månad för ett familjekonto.

Bland spelen som finns med vid lanseringen är en ny version av klassikern Frogger från Konami, Shinsekai: Into The Depths från Capcom och Sayonara Wild Hearts från Annapura och svenska indiestudion Simogo.

Läs mer: Här är Stadia – Googles Netflix för spel

Apple TV+

Därefter var det dags att lansera den länge omtalade Netflix-utmanaren Apple TV+. Tjänsten ska lanseras i över 100 länder den 1 november, och kommer också den att kosta 59 kronor per månad för ett familjekonto. Dessutom ingår ett år gratis abonnemang för alla som köper en ny Mac, Ipad, Apple TV, Ipod Touch eller Iphone.

Läs mer: Här är Apple TV Plus – och ytterligare tre nyheter

Sjunde generationens Ipad

Apple uppdaterar basmodellen för Ipad som nu kommer att vara utrustad med en Retina-skärm på 10,2 tum. Den får, förstås, också välintegrerat stöd för det nya operativsystemet Ipad OS. Instegspriset i Sverige landar på 4 295 kronor för wifi-modellen med 64 GB lagring, och surfplattan kommer att landa i butikshyllorna den 30 september.

Andra nyheter jämfört med nuvarande modell är en snabbare processor (A10 Fusion), och stöd för Apple Pencil och tangentbord.

Läs mer: Analys: ”Kan Ipad bli en dator på riktigt nu?”

Apple Watch series 5 med ständigt påslagen skärm

Den senaste generationen av Apple Watch kommer att få en så kallad ”always on-display”. Det innebär att startskärmen på klockan alltid visas, men med en väldigt energisnål metod. Klockan ska alltjämt ha en batteritid på uppåt 18 timmar.

Nytt för årets modell är också bland annat en inbyggd kompass, och två modeller i titan. Instegspriset för Apple Watch series 5 är 4 995 kronor för gps-modeller och 6 195 kronor för modellen med mobiluppkoppling. Säljstart är den 20 september. Samtidigt får Apple Watch series 3 en prissänkning till 2 495 kronor, eller 3 695 kronor med mobiluppkoppling.

Simon Campanello

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer