Aphonor tänder på näsapornas jättenäsor

2018-03-01 07:09  
Hannorna hos näsapor har utvecklat enorma näsor. Forskare tror att det är för att imponera på honor. Foto: TT

Hannarna hos näsaporna på Borneo har enorma näsor. Nu visar en studie att honorna hos arten tänder på näsorna, ju större desto bättre.

Tidigare har det varit oklart varför hannarna har utvecklat så bisarra ansiktsprydnader. Näsorna är så långa att hannarna måste böja dem åt sidan när de äter.

I den nya studien, som publiceras i Science Advances, har forskarna mätt näsornas längd hos ett antal hannar. Även testiklarnas storlek, liksom kroppsstorleken, mättes. Sedan kontrollerade man hannarnas sociala status.

Forskarna fann att hannarna med de största näsorna också var störst vad gäller kroppsmassa och testikelstorlek. Dessa hannar hade också flest honor i sina grupper.

Näsorna inte bara sexiga

Sannolikt är stora näsor sexiga. De ger en signal till honorna om att hannarna har stor konkurrensförmåga. De förstärker också resonansen när hannarna ropar ut sitt territorium.

Men näsorna är inte bara sexiga för honorna. Troligen fungerar de också som styrkemarkörer mot andra hannar. En stor näsa är med andra ord en sorts skylt som visar vilken rang en hanne har.

Hos andra djur har hannarna mäktiga hornkronor eller väldiga stjärtfjädrar. Men en kolossal näsa är det bara näsapan som har utvecklat.

Mer om: apor Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer