Populärteknik

Supernovor – rymdens mest spektakulära explosioner

PODCAST. Massiva stjärnor dör i dramatiska explosioner som leder till att material sprids långt ut i universum. Men vad är det som gör att en stjärna blir en supernova?

Publicerad Uppdaterad

När en stor stjärna, flera gånger större än vår sol, får slut på väte att förbränna kollapsar den. Detta orsakar en kraftig chockvåg utåt vilket orsakar en kraftig explosion – stjärnan blir en supernova. I det senaste avsnittet av Intergalaktiskt är det just dessa explosioner som avhandlas.

Bill Burrau går igenom vad en supernova är och olika sätt de kan uppstå och vad som blir kvar efteråt. Viktor Krylmark kollar istället bakåt och berättar bland annat lite om Johannes Keplers bok De Stella Nova. 

I avsnittet diskuteras också aktuell forskning från Australien som med hjälp av radioteleskop letar efter supernovarester. Forskarna tror sig kunna hitta 1 500 hittills okända supernovarester bara i Vintergatan, vilket kan ge en bättre förståelse för vår galax och vårt universum.  

I podden diskuteras också den röda superjätten Betelgeuse, varför var den egentligen i ropet för några år sedan?   

Prenumerera på Intergalaktiskt? Klart du ska. Gör det genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar. 

Podcast Apple-enheter 

Spotify 

Acast 

Google Podcast 

Pocket Casts 

Poddbean 

Podcast Addict