PODCAST

Hör när vi löser bluetooth-mysteriet

Trion bakom Ny Tekniks nya podcast ”Amaras lag”, från vänster: Viktor Krylmark, Ania Obminska och Simon Campanello. Foto: Unsplash
Trion bakom Ny Tekniks nya podcast ”Amaras lag”, från vänster: Viktor Krylmark, Ania Obminska och Simon Campanello. Foto: Unsplash

PODCAST. I första avsnittet av den nya podden Amaras Lag försöker Ny Teknik lösa mysteriet med märkliga bluetooth-störningar. Till vår hjälp har vi teknikens upphovsman Sven Mattisson.

Publicerad Uppdaterad

I den nya podcasten Amaras lag ska Ny Tekniks techreportrar Ania Obminska, Viktor Krylmark och Simon Campanello ta sig an ofantligt stora och pyttesmå tekniska fenomen. I det första avsnittet som har premiär i dag tar de sig an ett märkligt problem med bluetooth.

– Varje dag när jag cyklar hem från jobbet kör jag in i en ”osynlig vägg”, där kopplingen mellan mina hörlurar och mobil störs ut. Jag har länge funderat på varför det händer just där, säger Viktor Krylmark.

För att få svar på frågan ringde vi både Post- och telestyrelsen och bluetooths upphovsman Sven Mattisson. De bjuder både på teorier och massor av kuriosa om tekniken. 

Namnet på den nya podcasten är hämtat från framtidsforskaren Roy Amara vars bevingade ord lyder: “Vi har en tendens att överskatta de kortsiktiga effekterna av teknik, och underskatta de långsiktiga effekterna”. En devis som genomsyrar många av de tekniska fenomen som Ny Teknik rapporterar om.

–  Med den här podden vill vi öka nyfikenheten och förståelsen för all slags teknik. Vi kommer att ställa frågorna du haft men inte hittat något bra svar på, och frågorna du inte ens visste att du hade, till de som vet, säger Ania Obminska.

På gång i ”Amaras lag”?

I kommande avsnitt kommer vi bland annat att gräva ner oss i hur utrotningshotade djur kan rädda mänskligheten, och försöka bli NFT-miljonärer. 

– Andra teknikpoddar fastnar alltid i att diskutera trender eller veckans nyheter, vi vill gå på djupet och väjer inte för att nörda ner oss i små eller stora techfenomen och hur de påverkar oss, säger Simon Campanello.

Nya avsnitt av Amaras lag släpps varannan vecka och går att lyssna på i Ny Tekniks vanliga poddflöde.

Prenumerera på Ny Tekniks podcast? Ja! Det gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcasts

Pocket Casts

Podbean

Podcast Addict