TECH
”Dagen då Mozilla går under kommer att vara dålig för hela webben”

Webben är fortfarande ung, men den fortsatta innovationen hotas av techjättarnas totala dominans på nätet, säger Daniel Stenberg, skapare av open source-verktyget Curl, i Ny Tekniks podcastserie Svenska snillen.
Curl är namnet på ett verktyg för överföring av filer mellan datorer med användning av olika protokoll. I dag används dock verktyget i praktiskt taget alla olika typer av enheter som är uppkopplade.
Tekniken användes av Nasa vid Marslandning
Curl skrevs ursprungligen som en valutaväxlare för en irc-kanal, en tidig variant av en chatt över internet, som den unga programmeraren Daniel Stenberg var med under tidigt 1990-tal.
Läs mer: Daniel Stenberg är årets Polhemsvinnare
Efter en några år tröttnade Daniel Stenberg på valutväxlaren, men fastnade för utvecklingen av ny teknik för internetöverföring. 1998 lanserades programmet Curl, som tack vare – eller på grund av – sitt upplägg med öppen källkod snabbt fick spridning världen över.
I dag, 25 år senare, driver Daniel Stenberg den fortsatta utvecklingen av Curl som ett open source-projekt hemifrån i ett villaområde strax söder om Stockholm.

”Jag drivs av att vilja göra verktyget bättre"
I Ny Tekniks podcastserie Svenska snillen, som görs i samarbete med Sveriges Ingenjörer, berättar Daniel Stenberg om hur idén till Curl föddes, och att hans verktyg i dag återfinns i miljontals efter miljontals uppkopplade prylar världen över.
– Det finns nästan inget stopp. Glödlampor, pendeltåg, helikoptrar, tvättmaskiner, bilar ... En av mina favoritpunkter är att Nasa använde Curl för att landa på Mars. Det är otroligt häftigt.
Såg du det framför dig när du drog igång projektet?
– Nej, verkligen inte. Jag drivs av viljan av att göra verktyget bättre, och se till att folk kan använda det.
Därför valde uppstickaren att utveckla en egen motor
Under åren har Daniel Stenberg blivit något av en ambassadör för öppen källkod (open source) – en roll som han känner sig bekväm med.

– Jag tycker om open source, och tror på konceptet. Jag har sett styrkan i hur det kan fungera. Open source har också blivit dominant för alla system som används för driva internet i dag. Webbservrar, dns-servar – allt är open source. Det också tydligt att trenden är att det bara blir mer och mer open source. Det tycker jag är kul, för 25 år sedan ansågs öppen källkod vara ett väldigt konstigt koncept som få ens visste var det var.
Tror på den öppna webben
Under några år i mitten av 2010-talet arbetade Daniel Stenberg åt den ideella stiftelsen Mozilla med utveckling av Firefox. Webbläsaren, ursprungligen var en vidareutveckling av Netscape Navigator, har under det senaste decenniet trycks undan allt mer av Google Chrome och Apple Safari.
Det är en utveckling som Curl-skaparen Daniel Stenberg beklagar i Ny Tekniks podcastserie Svenska snillen.

– De (Mozilla, reds anmärk) är i en svår situation eftersom de är en liten spelare i sammanhanget, och måste förlita sig på pengar från sina egna konkurrenter. Mitt hjärta finns kvar hos Mozilla, men de är i en tuff situation. Jag hoppas att de klarar av att behålla sin position. För om det är något jag inte gillar, så är det monokulturen där allt där allt ska heta Chrome. Den dagen då Mozilla går under, och det inte längre finns ett Firefox, det kommer att vara jättedåligt för webben som helhet.
Många slutanvändare kanske mest ser Chrome som en webbläsare som fungerar i alla lägen. Vad ser du som problematiskt med Googles och Chromes marknadsposition?
– Back in the day gnällde folk alltid på Internet Explorer, som var totalt dominerande då. Samma sak gäller nu. Internet Explorer slutade att bry sig om omvärlden, och alla andra fick anpassa sig. Det kan vara bra på kort sikt, när allt bara fungerar. Men det är inte bra för resten av webben när en enda aktör bli för dominant. Det är dåligt för innovation. Det är svårt att driva utvecklingen framåt. Då behövs fler spelare.
– Internet är fortfarande ganska ungt. Jag tror att det finns jättemycket mer att göra, säger Daniel Stenberg.
Ai-pionjären lämnar Google – vill varna för tekniken han banade väg för
I avsnittet av Svenska snillen med Daniel Stenberg kan ni höra mer om hur var det att tillhöra Sveriges bästa Commodore 64-demogrupp Horizon, om framgångar och bakslag för Curl – och vad som är det viktigaste han har lärt av att driva open source-projekt i 30 år.