Opinion

”Total nonchalans ligger bakom läckan från 1177”

Mattias Bjärnemalm, toppkandidat för Piratpartiet i EU-valet.
Egil Möller, programvaruutvecklare, piratpartist.

DEBATT. Personer med it-kompetens ska ha rätt att dra i nödbromsen vid allvarliga säkerhetsrisker, utan att bli överkörda av chefer. Och lagstifta om plikt att informera samtliga drabbade när uppgifter läckt ut, skriver Mattias Bjärnemalm och Egil Möller, Piratpartiet.

I veckan berättade ComputerSweden om en allvarlig informationsläcka hos 1177-Vårdguiden där 2,7 miljoner inspelade samtal från år 2013 och framåt legat helt öppna och tillgängliga på Internet. Utöver samtal till 1177 berörs även vissa samtal gällande sjuktransport. Det är en underleverantör som tagit emot samtal på uppdrag av 1177 tillsammans med landstingen och sedan lagrat dem för kvalitetsarbete.

Redan 2015 varnade Piratpartiet för konsekvenserna av en liknande outsourcing av vårddata. Nu, fyra år senare, står vi inför fullbordat faktum. En stor mängd känsliga personuppgifter har läckt ut på grund av otillräcklig informationssäkerhet. Detta är ett resultat av total nonchalans inför de risker som vi medborgare står inför när vår känsliga information läcker.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här