Opinion

”Sveriges dåliga it-beredskap behöver rustas upp”

I juli 2021 drabbades Coop av en ransomwareattack. Attacken gjorde att kassasystemen i cirka 700 butiker runt om i landet låg nere, och butikerna fick hållas stängda i väntan på manuell återställning. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock
Johan Torstensson. Foto: Tietoevry

DEBATT. Frågan är inte om en organisation ska drabbas, utan när nästa attack sker och hur väl man lyckas skydda sin organisation. Men många företag och offentliga verksamheter saknar tillräcklig kontroll över sin digitala infrastruktur, skriver Johan Torstensson, Tietoevry.

Cyberattacker och pågående krig i vårt närområde har med all tydlighet visat hur sårbart vårt samhälle kan vara. Dessvärre är Sveriges digitala beredskap alldeles för låg och faktum är att bara tre av tio it-chefer uppger att deras organisation helt skulle kunna upprätthålla verksamheten om Sverige skulle bli avskuret från omvärlden. Jag vill nu varna för Sveriges låga it-beredskap och förmåga att skydda våra viktigaste digitala tillgångar.

Mängden data som produceras i världen växer snabbt. Användningen av molntjänster är en förutsättning för att effektivt kunna hantera de enorma datamängderna som flödar genom interkontinentala kablar och är vitalt för att samhället ska fungera. Dessvärre kan vi konstatera att Sveriges it-beredskap är på tok för låg för att motstå naturkatastrofer, cyberattacker, sabotage och i allra värst fall krig.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här