Opinion

”Alla förnybara drivmedel behövs – men inga fossilbilar”

Martin Prieto Beaulieu från Gröna bilister. ”Begagnade gasbilar är inte dyrare än motsvarande bensin- eller dieselbil, men bränslet är billigare”, säger han Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Sedan den 1 juli gäller inte längre den miljöbilsdefinition som styrde statens upphandling av bilar. Nya upphandlingskrav måste komma på plats omgående, och de måste stänga dörren för alla fossilbilar, skriver Gröna Bilister.

Miljökraven vid myndigheternas upphandling av fordon styr i praktiken även upphandlingen i den kommunala och den privata sektorn. Ungefär 60 procent av alla nya bilar upphandlas till juridiska personer. Dessa bilar kommer efter några år ut på begagnatmarknaden. Därför är statens upphandlingskrav avgörande för att styra hela fordonsmarknaden i hållbar riktning.

Men regeringen förefaller handlingsförlamad trots att upphandlarna saknar riktlinjer sedan den 1 juli. Fordons- och drivmedelsindustrin trycker på åt olika håll. Regeringen måste sätta ned foten för att inte försinka omställningen till fossilfrihet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här