NYTT FRÅN NY TEKNIK
25 svenska teknikbolag följer med Ny Teknik – redo för Ukrainas återuppbyggnad
Scania, Nibe och Sweco – där har vi de kanske mest kända teknikföretagen som följer med Ny Teknik till Rebuild Ukraine-mässan i Polen i november.
Just nu är 25 teknikbolag bokade och endast fyra platser lediga i den svenska paviljongen. Visionen att matcha ihop svensk ingenjörskonst med regionala beslutsfattare från Ukraina är på god väg att materialiseras.
Vi var såklart lite nervösa när vi lanserade idén att Ny Teknik skulle bygga en svensk paviljong på Rebuild Ukraine. Vi är ju inte direkt ett Svensk Näringsliv eller ett Business Sweden. Vi är ett mediaföretag som tycker att det är pinsamt att noll svenska företag dök upp när Europas näringsliv i våras skulle diskutera återuppbyggnaden i Ukraina. Särskilt då Danmark skickade 30 teknikbolag anförda av utrikesminister Lars Løkke Rasmussen.
De klassiska industribjässarna på börsen verkar däremot med några undantag ligga lågt. Jag tror att de gör fel. Återuppbyggnaden har redan börjat och när freden kommer lär Ukraina gynna de länder som stod längst fram i ledet.
Men tack vare många snabbfotade mindre- och medelstora teknikbolag, och projektledaren Fredrik Enander från vår partner Forever Sustainable, kommer svensk industri visa sin rätta sida på nästa Rebuild Ukraine.
Här finns exempelvis Adapteo (modulhus för skolor, vård, boende), Nexer (digitala tjänster), Swegon (inomhusmiljö), Cue Dee (master, torn och telekomlösningar) och en lång rad andra innovativa bolag – se hela listan längst ner i artikeln.
De klassiska industribjässarna på börsen verkar däremot med några undantag ligga lågt. Jag tror att de gör fel. Återuppbyggnaden har redan börjat och när freden kommer lär Ukraina gynna de länder som stod längt fram i ledet. Och som sagt, marknaden är enorm: uppbyggnadsbehoven uppgår till 128 miljarder dollar 2023–2026 och 283 miljarder dollar 2027–2033, enligt Världsbanken.
Vem som ska betala är förstås en delikat fråga som också avhandlas på Rebuild Ukraine, som bjuder in politiker och finansiärer. För svensk del har utrikeshandelsminister Johan Forsell lagt om biståndspolitiken och Sida ska de närmaste åren lägga 5,7 miljarder kronor på Ukraina. En del av de pengarna ska gå till energi, transport och vattenförsörjning, enligt regeringens strategi för uppbyggnadsarbetet i Ukraina 2023–2027. Kanske något som inte alla företag känner till?
Sverige har dessutom mycket att erbjuda, inte minst hållbar grön teknik. Därför planerar Ny Teknik nu att ge ut en specialtidning i samarbete med Smart City Sweden och deras 500 svenska bolag som bygger hållbara städer – kompetens som Ukraina är i stort behov av.
Vill du engagera dig i Rebuild Ukraine eller samarbeta på annat sätt? Läs mer på vår informationssajt eller kontakta projektledare Fredrik Enander direkt.