Succétidningen Teknikhistoria fyller 5 år

Tidningen Teknikhistoria startade som ett försök. Och blev en succé.
– Vi tackar våra trogna läsare för det och siktar på minst fem år till, säger redaktör Fredrik Karlsson.

Publicerad Senast uppdaterad

FAKTA

Tre läsare om tidningen Teknikhistoria

”Det är en kul tidning som ger allmänna kunskaper om vardagliga saker. Man får bakgrunden, historien bakom en produkt eller process. Och tidningen är opretentiös. Jag har prenumererat sedan starten och kommer absolut att fortsätta.”

Mikael Rytzler, Eskilstuna.

 

”Som intresserad av teknik och historia läser jag Teknikhistoria med stor glädje från pärm till pärm så fort den har landat i postlådan. Det är en tidskrift av hög kvalitet och med stort läsvärde, med idel intressanta artiklar.”

Hans Bjerhag, Stockholm.

 

”Teknikhistoria är favoriten bland mina övriga teknikpublikationer. En typisk ”läsa-pärm-till-pärm-tidning”, och som fyrtiotalist och teknikfreak hittar jag i varje nummer artiklar som väcker minnen och nostalgisk åtrå efter svunna tider. Stort tack.”

Karl Bergman, Timrå.

 

Det fanns en rad historietidningar i Pressbyrån. Men Ny Tekniks ledning såg en lucka eftersom ingen av tidningarna skrev om teknik. Ny Teknik hade däremot kompetensen, skribenterna och arkivet för att göra en teknikhistorisk tidskrift.

Det fanns också läsare som frågade efter mer fördjupning.

16 juni 2010 kom en första försökstidning ut som pdf. Det gick över all förväntan. När över 20 000 läsare tagit del av testversionen beslutade Ny Teknik att trycka tidningen. Ett nummer kom samma höst och året efter blev det fyra nummer.

– Läsarna har hela tiden frågat efter mer och vi har kunnat möta den önskan med att successivt öka antalet utgåvor. I år blir det tio nummer, säger Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

I tider av digitalisering och tidningsdöd går Teknikhistoria mot strömmen. Olle Lidbom är medieanalytiker:

– Jag tror er framgång beror på att historia och vetenskap är ett av få tidningssegment som inte är krisstämplat. Den genren har exploderat och ni har kunnat rida på den vågen. En annan fördel för er är att tidningar blir alltmer specialiserade och smala, och där har ett grepp om teknik och historia i kombination passat bra, säger han.

Målet med Teknikhistoria är att berätta om stora och små teknikgenombrott, lyfta fram personerna som gjorde det omöjliga möjligt och ge historien bakom prylarna och händelserna.

– Papperet anses tillhöra svunna tider men våra läsare älskar svunna tider, säger Fredrik Karlsson.

Senaste numret, som i dagarna nått prenumeranter och butiker, innehåller bland annat tekniken och rösterna bakom Fröken Ur, en berättelse om den svenske uppfinnaren bakom skiftnyckeln och industrihistorikerns bästa semestertips.

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

 

Följ Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook!