Säkerhet

Zuckerbergs egna data hittat hos analysföretag

Mark Zuckerberg under utfrågningen i amerikanska senaten. Foto: TT / AP Photo / Andrew Harnik
Mark Zuckerberg under utfrågningen i amerikanska senaten. Foto: TT / AP Photo / Andrew Harnik

Mark Zuckenberg är själv en av de 87 miljoner användare av nätverket vars data återfunnits hos Cambridge Analytica utan att användarna vetat om det.

Publicerad

Det berättade Facebookgrundaren när han under onsdagen för andra dagen i rad frågades ut i USA:s representanthus.

Däremot ville den 33-årige chefen för världens största nätverk inom sociala medier inte gå med att Facebookanvändare inte har möjligheter till tillräcklig kontroll över sina data på nätverket.

– Varje gång någon väljer att dela något på Facebook... så finns där kontroll. Där finns den. Inte begravd i inställningarna, utan där, sade Zuckerberg under utfrågningen som genomfördes av representanthusets energi- och handelsutskott.

”Viss regelering”

Med ledamoten Frank Pallone, demokrat från New Jersey, uttryckte skepsis under inledningen av onsdagens utfrågning.

– Hur ska konsumenter kunna ha kontroll över sina uppgifter och Facebook har kontroll över dem , undrade han.

Zuckerberg, klädd i mörk kostym och slips, inledde varje svar med "”kongressman” eller ”kongresskvinna”. Han fortsatte genom utfrågningen at envist försvar sitt företags policy och upprepade att användare har kontroll över sina egna uppgifter och själva bestämmer vad för något de vill dela. Han svarade dock ”ja” på en fråga om han ansåg att hans egna data använts på ett otillbörligt sätt – men utvecklade inte sitt svar ytterligare.

Inledningsvis sade Zuckerberg att ”det är oundvikligt att det kommer att behövas viss reglering" av internetföretag.

I tisdags då Facebookgrundaren grillades i fem timmar uttryckte han också öppenhet för viss reglering, men varnade också för att hårdare lagstiftning kan påverka nya sociala medier.

– Jag tror att internet blir allt viktigare i människors liv och jag tror att vi behöver ha ett heltäckande samtal om vilken lagstiftning som krävs.

Användarvillkor ”suger”

Det långdragna förhöret i tisdags kretsade mycket om hur Facebook ska hantera problemaspekterna kring integritet och politisk påverkan.

Enligt en ny undersökning gjord av CBS News anser 51 procent av tillfrågade amerikaner att Facebooks svar på Cambridge Analytica-skandalen är oacceptabla och att bolaget skulle ha kunnat göra mer. 63 procent upplever Facebook som osäkert och säger sig inte vara förvånade över att användares personliga information använts av tredjepartsföretag.

Republikanen John Kennedy, en av dem som frågade ut Zuckerberg i tisdags sade att han anser att Facebooks användarvillkor "suger" och att syftet med det finstilta avtal man accepterar för att använda tjänsten inte är till för att skydda användarna utan för skyla bolagets ”baksida”.