Digitalisering

Zuckerberg redo att vittna för kongressen

Facebook, Google och Twitter markerar artiklar för att användare tydligare ska veta hur pålitligt innehållet är. Mark Zuckerberg på bild. Foto: TT
Facebook, Google och Twitter markerar artiklar för att användare tydligare ska veta hur pålitligt innehållet är. Mark Zuckerberg på bild. Foto: TT

Efter skandalen med Cambridge Analytica: Grundaren Mark Zuckerberg ”jätteledsen”.

Publicerad

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg är beredd att vittna inför den amerikanska kongressen om det skulle behövas, säger han.

– Det korta svaret är att det gör jag gärna, säger Zuckerberg i en intervju med CNN.

Han tillägger dock att han kanske inte är den på Facebook som har allra bäst koll på det kongressen vill veta.

– Vi vill alltid skicka den som vet mest om det som kongressen vill veta mer om. Om det är jag så kommer jag mer än gärna.

Zuckerberg ber också om ursäkt för att information från 50 miljoner användare spridits.

– Jag är jätteledsen att det blev så här. Vi har ansvar för skydda människors uppgifter. Vårt ansvar nu är att försäkra oss om att det inte händer igen.

2014 byggde Facebook om plattformen för att begränsa hur mycket information tredje part kan ta del av. Det Aleksandr Kogan, mannen bakom den kontroversiella app som samlat in information som överlåtits åt Cambridge Analytica, gjorde var att samla in data om användare och deras vänner från 2013.

– Vi ska gå igenom varenda app som har tillgång till stora mängder information, och om vi hittar minsta misstänkta aktivitet kommer vi att genomföra en full IT-forensisk undersökning, säger Zuckerberg.

Facebookgrundaren ångrar att man inte vidtagit åtgärder för hur man skyddar användarnas information tidigare.

– Jag önskar att vi hade tagit de stegen tidigare. Det är antagligen det största misstaget vi gjort.