Säkerhet

Zuckerberg grillades i EU: ”Jag ber om ursäkt”

Facebooks vd Mark Zuckerberg lämnar EU-parlamentet efter utfrågningen. Foto: TT / AP Photo / Geert Vanden Wijngaert
Facebooks vd Mark Zuckerberg lämnar EU-parlamentet efter utfrågningen. Foto: TT / AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

Förlåt, säger Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg till EU-parlamentets tyngsta företrädare i ett direktsänt utskottsförhör i Bryssel.

Publicerad

Framöver lovar han att göra mer för att följa EU:s nya dataskyddsregler – men hans löften togs emot med stor skepsis.

Placerad vid ett runt bord i EU-parlamentet mötte Zuckerberg på tisdagskvällen bland andra talmannen Antonio Tajani och gruppledarna från parlamentets politiska partigrupper.

Och precis som väntat fick de direkt en ursäkt.

– Det har blivit uppenbart under de senaste åren att vi inte har gjort tillräckligt för att förhindra att de verktyg vi byggt använts för att orsaka skada. Oavsett om det är fejkade nyheter, utländsk inblandning i val eller hur utvecklare på fel sätt använder folks uppgifter så har vi inte sett tillräckligt brett på vårt ansvar, sade Zuckerberg.

– Det var ett misstag och jag ber om ursäkt.

Frågor och svar om fejknyheter

Han gick sedan igenom de åtgärder företaget har vidtagit för att bekämpa fejkade nyheter och falska konton. Och han lovade att företaget ska gå ännu längre för att uppfylla EU:s nya dataskyddsregler GDPR.

Han lovordade företagets användande av artificiell intelligens för att spåra fejkade nyheter och terrorpropaganda och tryckte på att man använder neutrala granskare för att exempelvis radera konton.

– Vi vill inte vara i ett läge där Facebook säger vad som är falskt eller sant. Vi arbetar med neutrala faktakontrollanter och vi är öppna med vilka de är, sade Zuckerberg.

Samtidigt lovade han att företaget inte gör några politiska värderingar av vilka åsikter som är ok.

”Frankensteins monster”

– Vi ska vara en plattform för alla idéer. Det betyder att folk ska kunna komma till oss och utbyta åsikter från alla politiska sidor. Det är väldigt viktigt för mig, hävdade Zuckerberg _ som avslutningsvis dessutom lovade att följa upp med skriftliga svar till alla frågor från ledamöterna på plats.

Svenske EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) var inte imponerad av träffen med Zuckerberg.

”Mötet var slöseri med tid för alla inblandade. Det var EU-parlamentet på sin sämsta sida. En massa politiker som ville få hårda citat, utan något innehåll”, skriver Federley i en kommentar till TT.

Även Guy Verhofstadt, som företräder den liberala partigruppen Alde, var missnöjd och han skrädde inte orden.

”Jag tvivlar inte på att herr Zuckerberg är ett geni, men det finns en risk att han blir ihågkommen för att han var den som skapade ett företag som likt ett Frankensteins monster gled ur hans kontroll”, skriver Verhofstadt i ett pressmeddelande.

Förväntat mer

Inte heller EU:s Gröna partigrupp EFA tycker att Zuckerbergs ursäkt räcker utan kräver i ett uttalande fler åtgärder för att annonseringen på den sociala plattformen ska bli mer transparant.

Liknande tongångar hörs från socialdemokratiska gruppen – som i och för sig tyckte att utfrågningen i sig var ett positivt tecken, men som hade förväntat sig mer garantier från Zuckerberg om att ”europeiska medborgares personliga data inte ska äventyras igen”.

Även konservativa ECR uttrycker missnöje med utfrågningen i ett pressmeddelande, liksom EU-parlamentets vänstergrupp GUE-NGL, vars ledare under utfrågningen också uppmanade Zuckerberg att göra mer för att stoppa sexismen på nätet.