Samhälle

Zuckerberg grillades fem timmar: ”Fast besluten att allt ska rättas till”

Mark Zuckerberg grillades rejält i amerikanska senaten under tisdagen. Foto: TT / AP Photo / Andrew Harnik
Mark Zuckerberg grillades rejält i amerikanska senaten under tisdagen. Foto: TT / AP Photo / Andrew Harnik

Under nära fem timmar frågades Facebook-chefen Mark Zuckerberg ut i USA:s senat om Cambridge Analytica-skandalen. Han medgav sitt ansvar för att miljontals människors uppgifter använts utan tillstånd.

Publicerad

– Jag är fast besluten att allt ska rättas till. Det inkluderar ett grundläggande ansvar för att skydda människors uppgifter, vilket vi misslyckades med för Cambridge Analytica, sade Zuckerberg, som för ovanlighetens skull bytt ut jeans och t-shirt mot svart kostym under utfrågningen.

Utanför senaten demonstrerade en mindre grupp människor, med Zuckerberg-masker och tröjor med texten #DeleteFacebook.

Senatorn Dick Durbin ställde flera privata frågor för att få fram sin poäng, som huruvida Zuckerberg skulle kunna avslöja vilka personer han skickat meddelanden till i veckan. "Eh, nej", blev Facebook-vd:ns svar.

– Det är vad allt det här handlar om, vår rätt till privatliv och hur mycket vi ska dela med oss i det moderna USA för att kunna kommunicera med människor över hela världen, sade Durbin.

"Hört ursäkterna"

Data från 87 miljoner människor kan ha använts av Cambridge Analytica, som arbetade för Donald Trump 2016, för att påverka utgången av presidentvalet samma år. Zuckerberg bad åter om ursäkt och lade skulden på sig själv.

– Jag grundade Facebook, jag driver företaget, och jag är ansvarig för det som händer där.

Det var tydligt att många senatorer inte nöjde sig med en ursäkt.

– Vi har hört de här ursäkterna förut. Och det jag funderar över med ditt vittnesmål i dag är att jag inte kan se hur du kan ändra din affärsmodell utan reglering, sade senatorn Richard Blumenthal till Facebook-chefen.

Senatorn John Kennedy sade att Facebook misslyckats med en "digital utopi".

En del av diskussionerna handlade om eventuella lagregleringar av Facebook. Zuckerberg sade bland annat att han inte av princip hade något emot lagar om att personer måste ge sitt tillstånd för att deras uppgifter ska kunna användas.

Största uppgången

Zuckerberg talade också om en ständig kamp mot rysk manipulation på Facebook.

– Det finns människor i Ryssland som arbetar med att utnyttja våra system och andra plattformar på internet, sade han.

Facebook-grundaren har tidigare medgett att det sociala nätverket inte klarat av att stoppa desinformation under kampanjerna inför det senaste presidentvalet i USA. Företaget samarbetar med den särskilde åklagaren Robert Mueller, som utreder eventuella kopplingar mellan Trumps kampanj 2016 och Ryssland.

– Vårt arbete tillsammans med den särskilde åklagaren är sekretessbelagt, sade Zuckerberg.

Facebook har över två miljarder användare världen över. Medan Zuckerberg frågades ut steg aktien – som fallit den senaste tiden –i värde med 4,5 procent, till den högsta nivån på nära tre veckor. Det är den största uppgången under en dag för företaget sedan den 28 april 2016.