Digitalisering

Zite skräddarsyr ditt nyhetsflöde

Appen Zite hämtar artiklar från nyhetssajter och bloggar och gör ett veckoanpassat urval utifrån dem. Foto: Jörgen Appelgren
Appen Zite hämtar artiklar från nyhetssajter och bloggar och gör ett veckoanpassat urval utifrån dem. Foto: Jörgen Appelgren

NY TEKNIK TESTAR. Zite är det digitala magasinet som anpassar sitt innehåll efter läsarens intressen. Appen är bara ett exempel på tjänster och appar som vill skapa ett skräddarsytt nyhetsflöde för den enskilda användaren.

Publicerad

Att hänga med i nyhetsflödet på nätet handlar om två saker: ett öga på favoritsajterna och ett sätt att hitta allt det intressanta som publiceras på resten av webben.

Zite, som finns till Ipad och Iphone, är ett utmärkt exempel på det senare. Programmet hämtar artiklar från nyhetssajter och bloggar, och gör ett personanpassat urval.

När man startar appen första gången får man välja några ämneskategorier man är särskilt intresserad av. Använder man Twitter och Googles RSS-läsare finns också möjligheten att koppla Zite till de tjänsterna.

Tillsammans utgör detta en startpunkt för appens artikelurval. Allt eftersom programmet används lär det sig sedan alltmer om vilka artiklar som intresserar den enskilda användaren. Ett klick på en rubrik för att få läsa mer än de första raderna är en liten signal. Om artikeln sedan delas vidare på Twitter eller tipsas om i ett mejl är det ytterligare information som antyder att läsaren gillade texten. Ett klick på ”tumme ner” är däremot en tydlig signal om att artikeln inte var intressant. Zite håller också koll på vilka rubriker som ratas helt. Dessutom görs enligt företaget en semantisk analys av innehållet, för att ta reda på vad det handlar om. Kopplingen till Twitter och RSS-läsaren utnyttjas för att se vilka länkar som dyker upp i användarens flöde där.

Sammantaget ligger signaler från läsaren, från omvärlden och den semantiska analysen till grund för ett alltmer individanpassat urval.

Hävdar i alla fall Zite. I vilken utsträckning urvalet verkligen är individanpassat är svårt att säga. Men klart är att Zite, som för övrigt köptes av CNN i somras, är ett utmärkt sätt att hitta intressant läsning på nätet.

Zite är inte ensamma om att leta sätt att hantera det enorma nyhetsflödet på nätet. För ett tag sedan köpte Twitter Summify, en tjänst som gallrar fram guldkorn ur flödet på mikrobloggen.

Google har utvecklat Currents, en Android-app som påminner om Zite, medan Microsoft bland annat testat en lösning under namnet Emporia.

Vasst och kasst

Vasst:

  • Brett urval av källor.

  • Bra sätt att hitta intressant läsning.

  • Lättanvänd, gratis app.

Kasst:

  • Fungerar bara med engelskt innehåll.

  • Går inte att veta vad appen gallrar bort, kanske har några signaler misstolkats och ett intressant ämnesområde helt valts bort.