Säkerhet

Yubicos nya säkerhetsnyckel Yubikey Bio läser ditt fingeravtryck

Foto: Yubico
Foto: Yubico
Foto: Yubico
Foto: Yubico
Foto: Yubico
Foto: Yubico

Glöm lösenorden, med nya Yubikey Bio kan du använda ditt fingeravtryck för att logga in på tjänster på nätet.

Publicerad

Det svenska säkerhetsföretaget Yubico har släppt en ny version av sin säkerhetsnyckel Yubikey och för första gången har den stöd för inloggning via fingeravtryck.  

Nyckeln kan användas för andrafaktorsinloggning för att öka säkerheten, eller för helt lösenordsfri inloggning på alla tjänster som har stöd för säkerhetsstandarderna FIDO2/WebAuthn och FIDO U2F. Det betyder att nycklarna fungerar på de flesta stora plattformar, däribland Google, Microsoft och Facebook.

Ditt fingeravtryck lagras på den fysiska säkerhetsnyckeln i ett separat chip för ökad fysisk säkerhet. Användaren kan ställa in och hantera vilka fingeravtryck som lagras via appen Yubico Authenticator, och behöver också välja en pin-kod som backup ifall fingertrycksavläsningen misslyckas.  

Yubikey Bio-serien finns i två varianter, en som ansluts via usb a och en som ansluts via usb c. De kostar 80 respektive 85 euro styck. De biometriska nycklarna fungerar på Windows, MacOS, Chrome OS och Linux, men har inte stöd för mobila enheter.