Innovation

Xiaomis vikbara telefon överraskar med sin design

Foto: Andy Wong
Foto: Andy Wong

Försäljningen av nya mobiltelefoner går trögt. Flera stora tillverkare hoppas att vikbara modeller ska kunna skaka liv i marknaden. Och nu har kinesiska Xiaomi visat upp sin prototyp.

Publicerad

I ett videoklipp publicerat på sociala medier visar Xiaomi-grundaren Bin Lin hur prototypen fungerar. I utfällt läge liknar den en surfplatta. Men till skillnad från Samsungs modell (som viks på mitten) är den designad som en triptyk där de högra och vänstra delarna kan vikas bakåt. I det läget fungerar mittenpartiet som en vanlig mobiltelefon. Designvalet innebär bland annat att den i utfällt läge påminner mer om en traditionell surfplatta, snarare än den kvadratiska form Samsung tycks ha valt.

Xiaomi är dock noga med att poängtera att det endast rör sig om en prototyp.

”Om ni tycker om det ni ser ska vi överväga att i framtiden göra en enhet för massproduktion av det här”, skriver Bin Lin på sin Weibo-sida, enligt sajten Techcrunch.

Bin Lin skriver vidare att Xiaomis ingenjörer tagit sig förbi flera tekniska hinder i arbetet med protoypen. Han ber sina följare att komma med namnförslag utöver de bolaget jobbar med internt: Xiaomi Dual Flex och Xiaomi MIX Flex.

”Vi har gjort vår första telefon med vikbar skärm, vilket borde bli världens första mobiltelefon som går att vika dubbelt.”

Det var den 7 november ifjol som Samsung för första gången visade upp sin första Galaxy-modell med vikbar skärm. Även Motorola (ett mobilvarumärke som numera ägs av Lenovo), LG och Huawei har modeller med vikbara skärmar på gång.