Digitalisering

Xiaomi räds inte laptop-raset – satsar på laptop med Linux

Foto: Larry Ewing
Foto: Larry Ewing
Foto: Jonas Askergren
Foto: Jonas Askergren

Kinesiska mobilsuccén Xiaomi planerar att börja sälja bärbara datorer med Linux. Taktiken är densamma som för mobilerna, hög prestanda men relativt lågt pris.

Publicerad

Enligt taiwanesiska tidningen Digitimes är den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi på väg att ge sig in i den hårt pressade marknaden för bärbara datorer. Företaget har tidigare gjort stor succé med smarta mobiler med en egen variant av Googles operativsystem Andriod.

Enligt Digitimes, som lutar sig mot anonyma källor i den taiwanesiska elektronikindustrin, så ska Xiaomis bärbara dator produceras av Inventec och Foxconn som redan idag tillverkar företagets telefoner. Digitimes källor säger att den första datorn från mobiltillverkaren blir en 15-tums laptop som ska vara laddad med operativsystemet Linux och kosta strax under 500 dollar. Enligt Bloomberg Business ska den nya datorn vara en direkt konkurrent till Apples Mackbook Air och till Lenovos Thinkpad-serie.

Enligt samma källa är det Samsung som ska leverera skärmarna till de nya datorerna som beräknas finnas till försäljning i början av nästa år.

Xiaomi grundades för bara fem år sedan men var förra året världens fjärde största tillverkare av mobiltelefoner efter Samsung, Apple och Huawei. Precis som marknaden för Androidmobiler är pc-marknaden idag satt under en stark prispress. Ett intåg på marknaden från Xiaomi skulle förmodligen sätta prispress på Lenovo som idag är stort i segmentet på den kinesiska marknaden.

Om Xiaomi ger sig in i pc-branschen sker det samtidigt som företaget expanderar sin mobilförsäljning på nya marknader som Indien och Brasilien där smarta mobiler inte är lika vanligt som på företagets hemmamarknad i Kina. Men även USA och Europa finns med på den kinesiska tillverkarens karta, hittills dock bara för försäljning av tillbehör till mobiltelefoner.

Prova vår heldigitala tidning Digital Teknik – just nu 6 nummer för 149 kronor!