Digitalisering

Xboxs wii-utmanare rena rama striken

Med nya Kinect-kontrollen till Xbox kan du nästan stå still och spela, men det krävs fortfarande bowlingrörelser för att få strike.
Med nya Kinect-kontrollen till Xbox kan du nästan stå still och spela, men det krävs fortfarande bowlingrörelser för att få strike.
Kopian på Wii-spelet vill köra om originalet.
Kopian på Wii-spelet vill köra om originalet.
Klappa katten med dina händer, och lär den trick genom att själv göra dem först.
Klappa katten med dina händer, och lär den trick genom att själv göra dem först.

Glöm handkontroller, det är din kropp som styr spelet. Ny Teknik reste sig ur soffan för att testa spelkontrollen Kinect till Xbox 360 - Microsofts svar på Wii.

Publicerad

<p>Rör på dig! Med Kinect är det kroppens rörelser som styr det som händer. </p> <p>I fitnessprogrammet Your Shape - Fitness Evolved ska du härma tränarens rörelse, och du blir rättad om du lyfter armarna för lite eller står med för raka ben. I spelet Kinectimals lär du din katt att hoppa och snurra genom att själv göra rörelserna. </p> <p>Allt utan att du behöver speciella handkontroller, eller någon platta eller matta att stå på. </p> <p>Den svarta Kinect-lådan som placeras vid tv:n ser ganska intetsägande ut, men den innehåller teknik som är milsvitt från vad som funnits tidigare för spelkonsoler. </p> <p>Tidigare konsoler har använt en kamera för att läsa omvärlden. Visserligen har även Kinect en kamera - den används för att läsa av färger och ljusförhållanden, ta bilder och spela in videosekvenser. </p> <p>Däremot är den inte ensam om att läsa av personerna, utan tar hjälp av två IR-sensorer. Eftersom det är två sensorer får Kinect stereosyn och kan mycket exakt läsa av hur en person rör sig, även i djupled, utan att påverkas av problem som dålig belysning eller kläder i samma ton som bakgrunden. </p> <p>Två riktade mikrofoner hjälper till med positioneringen, och reducerar mängden bakgrundsbrus så att användaren ska kunna kommunicera och styra program även med rösten.</p> <p>En detalj man lätt glömmer men som nästan borde stå i systemkraven är utrymme, och då menar jag inte lagringsutrymme på hårddisken. Spelaren ska befinna sig mellan 1,5 och 3,5 meter från Kinect-lådan. Lägg sedan till ett rörelseområde på ungefär 2x2 meter för en ensam spelare, mer om två spelare ska spela samtidigt. Det är inget för trångbodda.</p> <p>Så, fungerar Kinect? Utan några som helst tvivel och stundtals förvånansvärt bra. Att ge detaljerade omdömen är svårt eftersom programmen vi testade var betaversioner och allt körs på en version av Xbox-operativsystemet som inte är färdigutvecklad. </p> <p>Ändå känns det att Kinect kan bli hur kul som helst. Och med spelutvecklarnas fantasi kan det här gå långt utanför spelvärlden.</p>

Skrymmande nöje

• Registrerar upp till 6 personer. Kollar 20 kroppsdelar per aktiv spelare.

• Sensorer: RGB-kamera, 2 IR-sensorer och 2 riktade mikrofoner.

• Pris: Cirka 1 500 kronor.

BRA

• IR-sensorer.

• "Stereosyn".

• Enorm potential.

DÅLIGT

• Kräver stor plats.

• Ingen svensk röstigenkänning.

• Skaderisk för klumpiga spelare.