Digitalisering

Xbox-rollator visar rätt väg

C-walker upptäcker faror och läser varningstexter, som här: Varning halkrisk! Foto: Siemens
C-walker upptäcker faror och läser varningstexter, som här: Varning halkrisk! Foto: Siemens
Kameror och sensorteknik hjälper till att finna vägen. Foto: Siemens
Kameror och sensorteknik hjälper till att finna vägen. Foto: Siemens

Med en Kinectsensor från Xbox och 3d-kameror kan rollatorn C-walker visa vägen och varna för faror.

Publicerad

Siemens utvecklar en intelligent rollator som ska kunna hjälpa äldre och rörelsehindrade att ta sig fram i miljöer som flygplatser eller köpcentrum

Med hjälp av 3d stereokameror som tar högupplösta bilder i kombination med sidokameror och rörelsesensorn Kinect från Microsofts spelkonsol Xbox ska rollatorn hjälp den rörelsehindrade att ta sig fram inomhus.

C-walker ska upptäcka fasta hinder och stora folksamlingar och föreslå alternativa gångvägar. Systemet ska även ge praktiska upplysningar om exempelvis vägen till närmaste toalett.

Systemet arbetar i realtid och registrerar om det finns människor i närheten och hur fort dessa rör sig, samt registrerar vilka fasta hinder som finns på vägen. Med textigenkänningsteknik läser kamerorna av varningsskyltar och systemet läser upp meddelandet. Exempelvis: Varning halkrisk!

Utvecklingen av C-walker ingår i ett treårigt forskningsprojekt med flera inblandade partner. Ett brittiskt team tar reda vad äldre människor verkligen vill att teknisk utrustning ska hjälpa dem med. Forskarna måste i utvecklingsarbetet också ta hänsyn till att rollatorn inte blir för tung, att den kan fällas ihop och att den tål att sitta på.

Tekniken ska i förlängningen också kunna användas för industriautomation, när människor och robotar ska samarbeta på fabriksgolven.