Populärteknik

WWDC: Apple Music gör något som Spotify (kanske) inte kan

Tim Cook, vd på Apple. Foto: Apple
Tim Cook, vd på Apple. Foto: Apple

Apple rivstartade sin utvecklarkonferens WWDC med en hel hoper nyheter för sina operativsystem. Här är 12 av de största.

Publicerad

Nya operativsystem till hela Apple-familjen.

Ios 15, Ipad OS 15, Watch OS 8 och Mac OS Monterey släpps alla senare i år.

Apple Music gör något som Spotify (kanske) inte kan

Med nya operativsystemet Ios 15 som släpps i höst (och i en öppen beta i juli) debuterar en funktion som kallas shareplay. Med den kan Facetime-användare dela och konsumera innehåll virtuellt tillsammans. Två användare kan exempelvis se en tv-serie vars innehåll synkroniseras på de respektive enheterna. Båda användarna delar också uppspelningsreglage. Användarna kan samtidigt fortsätta sitt videosamtal via exempelvis bild-i-bild på en Iphone, eller genom att spela upp tv-serien på en tv, med hjälp av Apple TV.

Även musik kan delas på det här sättet, åtminstone om man är Apple Music-prenumerant. Apple visade att tjänster som Disney+, HBO Max, Tiktok och Twitch via ett api kommer att ansluta till shareplay. Men vare sig Netflix eller Spotify nämndes under presentationen.

Facetime kommer utöver detta att för första gången bli tillgängligt till Android och pc via en vanlig webbläsare.

Dra och släpp filer mellan Apple-enheter med endast en uppsättning mus och tangentbord. Foto: Apple
Dra och släpp filer mellan Apple-enheter med endast en uppsättning mus och tangentbord. Foto: Apple

En mus och ett tangentbord till flera enheter samtidigt

Mac OS Monterey heter det första nya operativsystemet till Mac sedan introduktionen av företagets omsusade M1-kretsar. En av många nyheter är att det med Monterey blir möjligt att styra två eller flera Mac-datorer och Ipad-enheter med en uppsättning mus och tangentbord. En dra-och-släpp-funktion låter exempelvis användaren dra en fil från en enhet till en annan. Inget som får världen att gunga direkt, men som möjligen kan göra en Ipad till ett mer kapabelt komplement som arbetsstation på skrivbordet.

Apple fortsätter sitt korståg mot den fysiska plånboken

Biljetter och kreditkort var bara början. Snart ska nycklar och till och med id-kort kunna husera i Apples Wallet-app. Det är dock oklart om den möjligheten är aktuell för något annat land än USA för tillfället. I Sverige kan man för övrigt digitalisera sin id-handling via Bankid-utmanaren Freja. Utan någon som helst inblandning av Apple.

Fortsatt storsatsning på hälsofunktioner

Med en ny funktion som kallas trender sägs användare kunna få bättre vägledning i den hälsodata de genererar med en Iphone eller Apple Watch. Därtill ska det bli enklare att dela data med sin vårdgivare och familjemedlemmar eller närstående ska kunna dela hälsodata med varandra.

Iphone kommer snart att kunna analysera gångstabilitet för att - uppger Apple - ”utvärdera risken för fallolyckor innan de inträffar”. Företaget hänvisar till siffror från WHO som säger att fler än 37 miljoner människor varje år måste söka vård på grund av en fallolycka.

Och med Watch OS 8 - det kommande operativsystemet till Apple Watch - kan klockan mäta andningsfrekvensen under sömn.

Fortsatt storsatsning på det privata

Både Mail och Safari kommer inom kort att i sitt grundutförande gömma ip-adresser. Appar kommer att förses med en särskild integritetsrapport som visar hur ofta en app använder data som plats, bilder, kamera, mikrofon och kontakter.

Airpods får en större repertoar

Med Ios 15 ska det bli lättare att urskilja personers röster i situationer med mycket omgivande ljud. Dessutom ska hörlurarna kunna läsa upp fler notiser än bara meddelanden och sms. Slutligen ska det bli enklare att hitta förlagda eller borttappade Airpods via Apples Hitta-nätverk.

Lätt som en plätt att läsa in 3d-objekt

Det finns redan företag som låter kreti och pleti (läs: mig) skanna och läsa in 3d-objekt i gratisappar, men Apples nya api verkar smidigt och snabbt (och, om presentationen var hederlig, ger goda resultat). Det kan innebära att det blir enklare för fler utvecklare att skapa bättre augmented reality-innehåll.

Några fler Ios 15-specifika nyheter:

* Ett nytt fokusläge ska låta användaren situationsbasera Ios-upplevelsen efter exempelvis arbete och familjetid. Det betyder framförallt att vilka notiser som visas hänger på vilket fokusläge som är aktiverat.

* Meddelande-appen kan automatiskt skicka ut ett ”stör ej”-svar, men mottagaren kan ändå nå fram (genom att skicka meddelandet två gånger) om det verkligen är angeläget.

* Bilder i Meddelande-appen paketeras prydligare.

* Med en live text-funktion går det att identifiera och spara text som förekommer i bilder. Det är en funktion Android-användare haft länge. Men i Apples version kan text och siffror i en bild omvandlas till en hypertextlänk. Företaget visade ett telefonnummer på en vägg som gick att klicka på direkt i bilden.