Digitalisering

Wifi 7 kan ge hastigheter upp till 40 Gbps

Foto: Claudio Bresciani / TT
Foto: Claudio Bresciani / TT

Mediatek har för första gången demonstrerat Wifi 7, och tekniken kan bli ännu snabbare än vad man tidigare trott.

Publicerad

Trådlösa överföringar på upp till 40 gigabit per sekund, det kan bli verklighet när nästa wifi-standard landar på marknaden om några år. I helgen har halvledarföretaget Mediatek genomfört de första demonstrationerna för sina kunder av vad som kallas Wifi 7.   

Det taiwanesiska bolaget menar att det tack vare höga hastigheter och mycket låga fördröjningar kommer att gå att ersätta kabelanslutning för applikationer som molnbaserade spel, ar/vr-upplevelser för flera användare och strömning av 8k-innehåll. 

– Med lanseringen av Wifi 7 kommer wifi för första gången att på allvar kunna ersätta Ethernet för applikationer som kräver superhög bandbredd, säger Mediatek-chefen Alan Hsu i ett uttalande.

Snabbare än väntat

Tidigare har branschorganisationen Wifi Alliance talat om teoretiska hastigheter på minst 30 Gbps, skriver Arstechnica. Men Mediateks demonstration visar att det kan bli tal om ännu högre fart. 

Tack vare en teknik för att använda flera frekvensband samtidigt (MLO) ska Wifi 7 dessutom ge bättre och mer stabil uppkoppling även på platser där det finns störningar eller väldigt många användare. 

Wifi 7 använder samma frekvensband som tidigare wifi-versioner, och lika många antenner som Wifi 6. Ändå kan hastigheterna vara upp till 2,4 gånger snabbare, vilket bland annat beror på att Wifi 7 använder sig av 320 MHz-kanaler istället för 160 MHz-kanaler.  

Standarden för Wifi 7 (802.11be) är fortfarande under utveckling hos organisationen IEEE, men Mediatek bedömer att de första Wifi 7-produkterna kommer ut på marknaden under 2023. För att dra nytta av de utlovade höga hastigheterna behöver både nätverksenheten (som en router) och klienten (som en dator eller telefon) ha stöd för standarden.