Samhälle

WHO kritiseras för information om smittovägar

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone/AP/TT
Johan Carlson chef för Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren (S) under regeringens pressträff på torsdagen. Foto: Jessica Gow/TT

I ett brev till WHO skriver 239 forskare från olika länder att viruset sprids lättare genom luften än vad organisationen informerar om. Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, säger att det kan stämma i vissa situationer, men tycker ändå att WHO:s riktlinjer är korrekta. "Det är viktigt att göra som WHO, att man riktar in sig på de huvudsakliga, viktiga smittovägarna”.

De generella riktlinjerna för hur man skyddar sig från att smittas av coronaviruset utmanas av 239 forskare som skrivit ett öppet brev till WHO. Viruset sprids inte enbart genom tunga droppar från hostningar och nysningar som faller till marken efter några meter, skriver forskarna.

De pekar på forskningsresultat som indikerar att viruset också kan spridas i mindre partiklar som kan röra sig över längre avstånd än de WHO talar om. De hänvisar till studier som visar att människor har smittats enbart genom att vistas sig i samma lokal, utan att ens indirekt komma i kontakt med varann.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här