Samhälle
WHO förbereder för ny ebolakris

Världshälsoorganisationen, WHO, förbereder sig för värsta tänkbara scenario efter ebolautbrottet i nordvästra Kongo-Kinshasa, där tiotals människor misstänks ha avlidit av sjukdomen.
(Artikeln har uppdaterats)
Världshälsoorganisationen, WHO, förbereder sig för värsta tänkbara scenario efter ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa.
– Vi är väldigt oroade, säger organisationens chef för nödutryckningar, Peter Salama, till AFP.
WHO har fått uppgifter om 32 fall av ebola i landets nordvästra del kring staden Bikoro, både misstänkta fall och bekräftade sådana. Den senaste patienten med misstänkt ebola inkom till ett sjukhus i Bikoro under fredagen
Sammanlagt uppges 18 personer ha dött mellan 4 april och 9 maj. Tre ur vårdpersonalen har smittats, varav en har avlidit, enligt WHO.
Det är nionde gången sedan 1976 som ebola upptäcks i Kongo-Kinshasa. Senaste gången WHO konstaterade ett utbrott av den mycket smittsamma blödarfebern i landet var i maj 2017. När ebola bröt ut i Kongo-Kinshasa 2014 dog 42 människor. Året innan smittades nästan 29.000 människor i en ebolaepidemi i Västafrika. Fler än 11.300 människor dog.
Kongo-Kinshasas långa erfarenhet av den svåra och smittsamma sjukdomen, i kombination med att stora områden av landet är glest befolkade, gör att sjukdomsutbrott relativt lätt kan isoleras när de upptäcks. Men staden Bikoro, där man nu funnit ebolasmittan, ligger nära Kongofloden – landets kroppspulsåder för handel med huvudstaden Kinshasa.
Läkare utan gränser har sänt medarbetare till Bikoro, både medicinsk personal, sanitetsexperter samt en epidemiolog, skriver organisationens kongolesiska gren på Twitter. Tillsammans med landets myndigheter arbetar teamet för att bedöma allvarlighetsgraden av ebolautbrottet.