Startup

Watty mäter prylarnas elförbrukning

Överblick med Wattys egen app. Foto: Watty
Överblick med Wattys egen app. Foto: Watty
Watty-enheten kopplas till proppskåpet. Foto: Watty
Watty-enheten kopplas till proppskåpet. Foto: Watty
Hjalmar Nilsonne är vd på Watty. Foto: Watty
Hjalmar Nilsonne är vd på Watty. Foto: Watty

33-LISTAN. Hur mycket el förbrukar din kaffebryggare? Ditt strykjärn, din spis, din vattenkokare, din spelkonsol? Watty har svaret.

Publicerad

Det finns idag många sätt att få koll på hemmets energianvändning. Men få kan som Stockholmsbolaget Watty erbjuda en så detaljerad inblick i vad det är som får elräkningen att svälla.

Watty brukar tala om disaggregering. Vad det betyder är att företaget kan använda hemmets totala energianvändning som dataset och utifrån det dra slutsatser om de enskilda apparater som bidrar till helheten. Det görs med en liten enhet som kopplas till elmätaren i proppskåpet, samt med artificiell intelligens.

Appen avslöjar energitjuvarna

Via en app i telefonen får man inte bara besked om vilka energitjuvar standby-påslagna apparater är, utan också varningar om att exempelvis strykjärnet fortfarande är igång.

– Vi har utvecklat algoritmer som ger varje pryl i hemmet en signatur. Det finns i princip ingen begränsning för hur många eller vilka enheter som det går att samla in data om, säger Maral Kalajian, kommunikationschef på Watty.

Bolaget säljer sin enhet till energibolag och – i Sverige åtminstone – till privatpersoner. Den data de samlar på sig från sina kunder används sedan för att undan för undan förbättra algoritmerna.

Watty grundades av Hjalmar Nilsonne (son till författaren Åsa Nilsonne) för fem år sedan. Nilsonne, 31, har en KTH-examen i industriell ekonomi med inriktning på energisystem.

Watty

Gör: Artificiell intelligens som mäter prylars elförbrukning.

Ort: Stockholm.

Anställda: 16.

Omsättning: 9,4 miljoner kr (2016)

Riskkapital: Omkring 45 miljoner kr.

Ägare: Bolagets största ägare är Hjalmar Nilsonne (39,7%), KIC Innoenergy AB (9,3%), EQT Ventures Investment (14,9%) och Cleantech Invest SPV3 AB (15,7%).