Digitalisering

Watson låter hissen ropa på hjälp

Foto: Eric D, Lynn Palmer / Alamy
Foto: Eric D, Lynn Palmer / Alamy

Nu gör Watson hissen smart. Ett nytt samarbete mellan Kone och IBM har rullat igång.

Publicerad

För snart ett år sedan skrev Ny Teknik om hisstillverkaren Kones samarbete med IBM. Sedan dess har de båda tillsammans genomfört flera pilotprojekt i Sverige, Finland och Tyskland. Och nu har det nya servicesystemet satts i drift. Västsvenska Renova Miljö är första kunden i Sverige att använda det Kone kallar 24/7 Connected Services.

Systemet går ut på att via sensorer samla data från de hissar som berörs. Den informationen skickas till IBM:s Watson-plattform för sakernas internet. Watson analyserar data – bland annat temperatur, fukt, oregelbundna stopp och vibrationer – från hissarna i realtid och kan göra en bedömning om något måste åtgärdas innan felet inträffat. Tanken är att en tekniker ska skickas ut i god tid för att minimera driftstoppen.

Kone menar att deras hissar för första gången i historien lämnat ”bebisstadiet”.

– Det kan jämföras med en bebis som bara kan skrika och som gör det svårt för en läkare att säga vad som är fel. En vuxen människa kan berätta ”det gör ont här, och igår kändes det så här”, vilket gör det enklare för läkaren att hitta orsaken till problemen. Hissarna har framtill nu varit på bebisstadiet och bara kunnat skrika och säga ”jag kan inte köra”. Nu har vi kommit till en ny era där hissarna faktiskt kan berätta vad som är fel, berättar Kones tekniska expert Jonas Bedoire.

Mihkel Albo på Renova Miljö säger att drifttillgängligheten är väldigt viktig för bolaget.

– Våra hissar finns i en industrimiljö där vi snabbt behöver kunna ta oss upp och ner. En hiss som inte fungerar ordentligt är ett stort problem för oss. Vi måste vara i trygga i att hissen inte stannar. Därför är det här perfekt för oss.

Kone har högtflygande planer för sin nya service: målet är att installera iot-sensorer på en miljon anläggningar de kommande åren