Innovation

Vr-handsken låter dig känna på virtuella objekt

Illustration av den koreanska vr-handsken. Foto: Song et al
Illustration av den koreanska vr-handsken. Foto: Song et al
De små silikonbubblorna sväller i mitten när elektroderna i den yttre ringen dras emot varandra. Foto: Song et al
De små silikonbubblorna sväller i mitten när elektroderna i den yttre ringen dras emot varandra. Foto: Song et al

Små svällande bubblor som skapar ett tryck mot fingrarna. Så ger den koreanska vr-handsken känslan av att hålla i ett virtuellt objekt.

Publicerad

Tidigare försök med handskar som ska låta användare känna virtuella objekt har använt vibrationer för att simulera känslan av objektets yta. Det har fungerat bra men har inte gett någon information om objektets form.

En koreansk forskargrupp, ledd av Youngsu Cha vid Koreas institut för vetenskap och teknik, har använt en annan metod. De har utvecklat en handske som gör det möjligt för användaren att manipulera en virtuell hand, plocka upp ett VR-objekt och känna dess form.

När användaren rör fingrarna för att plocka upp objektet, i det här fallet en schackpjäs, registreras rörelserna av sensorer i handsken. Informationen överförs via Bluetooth till ett datorprogram som återskapar motsvarande rörelser hos den virtuella handen på en skärm.

Ingen extern kompressor behövs

När spelpjäsen sedan lyfts upp aktiveras små mjuka bubblor av silikongummi på handskens insida så att de sväller. På så sätt skapas ett tryck mot användarens fingrar, så att det känns som om hen håller i spelpjäsen.

Silikonbubblorna är 15 millimeter i diameter och består av två elektroder i ett övre och ett undre lager. När en spänning läggs över elektroderna dras de närmare varandra, varpå luften flyttar sig till mitten av bubblan så att den sväller.

Med den lösningen behövs ingen extern kompressor för att öka lufttrycket. Det är en fördel, betonar de koreanska forskarna, eftersom deras system då blir mindre utrymmeskrävande.

Haptx har liknande teknik

För att handsken ska fungera väl måste silikonbubblorna kunna svälla snabbt. I den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports redovisas en reaktionshastighet på ”under några hundra millisekunder”.

Forskarna bedömer att deras handske kan användas på flera olika sätt genom att koppla den till olika typer av VR-programvara.

En liknande metod för att simulera beröring har utvecklats av företaget Haptx, vilket Ny Teknik tidigare har berättat om. Men tekniken är fortfarande dyr, stor och otymplig.