Digitalisering

Vr de kommande två åren: ”kändisar börjar strömma sina liv”

Audi vill göra besöket hos en återförsäljare till en upplevelse. Med hjälp av vr-displayen HTC Vive ska kunderna kunna konfigurera och studera valfri Audi-modell. Foto: AudiFord
Audi vill göra besöket hos en återförsäljare till en upplevelse. Med hjälp av vr-displayen HTC Vive ska kunderna kunna konfigurera och studera valfri Audi-modell. Foto: AudiFord

Som en av cheferna på Vive-tillverkaren HTC vet Alvin Wang Graylin en hel del om virtual reality. Här har han listat 20 saker han förväntar sig av vr de kommande två åren.

Publicerad

I brist på officiella siffror från tillverkarna har analysfirman Superdata ett estimat: Playstation VR sålde 745 000 exemplar under 2016, HTC Vive 420 000 exemplar och Oculus Rift 355 000. Den enklare och billigare modellen Samsung Gear VR har enligt Samsung själva sålt i 5 miljoner exemplar.

Superdata uppskattar att det finns 16 miljoner vr-användare världen över. Det motsvarar inte riktigt de högt ställda förväntningarna, men å andra sidan tror Superdata att virtual reality-mjukvara kommer att växa från en omsättning på 4 miljarder kronor 2016 till 135 miljarder redan 2020.

Så vad kan vi vänta oss fram till dess? Ja, nu har HTC:s regionchef i Kina, Alvin Wang Graylin, gjort en checklista över de kommande två åren. Graylin tror bland annat att nya utvecklingsverktyg och kameror kommer att leda till en ”explosion” av användarskapat innehåll och att någon redan under 2017 blir den första att tillbringa en hel månad – utan uppehåll – i virtual reality.

Under 2018 ska man kunna handla i vr-butiker skapade av ”samtliga viktiga återförsäljare”. Alvin Wang Graylin spår att det året också kommer att bjuda på en stor Hollywood-film i vr och att kändisar kommer att börja ”streama sina liv”.

Men Graylin påminner om att det finns en rad hinder för vr-industrin att ta sig över. Hållbara intäktsmodeller för utvecklare är en sådan, liksom bättre displayer. Av någon anledning nämns inte det största hindret, nämligen priset. En vr-hjälm och en dator förberedd för ändamålet kan i dag kosta 15 000 kronor och uppåt.

Här är Graylins spådomar

2017

* Professionellt utvecklade vr-titlar blir fler än 10000.

* Nya utvecklingsverktyg och kameror leder till en explosion av användarskapat innehåll.

* Pc-datorer med vr-prestanda säljer i fjärde kvartalet fler exemplar än de som inte kan hantera vr.

* Mobila vr-enheter säljer i fler än 50 miljoner exemplar.

* Vr blir en statussymbol.

* Utbildningsapplikationer i vr leder till stor tillväxt.

* Vr-annonser blir en ny intäktskälla.

* Brist på utvecklare leder till högre löner.

* Specialistmarknader satsar stort på vr.

* Någon kommer att tillbringa 30 dagar i vr, utan avbrott.

 

2018

* Hollywoodfilm i vr-format leder till stor uppmärksamhet för tekniken.

* Små lägenheter särskilt förberedda för vr erbjuds på marknaden.

* Vr-utveckling blir den mest populära kursen på universitet världen över.

* Först integrerade ar- (augmented reality eller förstärkt verklighet) och vr-enheterna kommer ut på marknaden. Användaren kan själv växla mellan ar och vr.

* Artificiell intelligens möjliggör människolika vr-vänner för gamla eller ensamma människor.

* Arbetsgivare börjar erbjuda hemarbete i vr-miljöer.

* Kändisar som streamar sina liv i vr blir ett nytt socialt fenomen.

* Alla stora återförsäljare öppnar vr-butiker.

* Vr som socialt media vinner mark.

* Ett vr-onlinerollspel med hög kvalitet släpps och blir en omedelbar framgång

 

Vad tycker ni läsare om de här spådomarna? Låt oss veta i kommentarsfältet – och skicka gärna era egna förslag på kommande vr-genombrott!