Populärteknik

Voyager 1 nu vid solsystemets gräns

Voyager 1 är på väg ut ur solsystemet. Systerfarkosten Voyager 2 är inte långt efter. Båda sköts upp 1977.
Voyager 1 är på väg ut ur solsystemet. Systerfarkosten Voyager 2 är inte långt efter. Båda sköts upp 1977.

Nasa rapporterar att Voyager 1 nått ett nytt, outforskat område vid solsystemets yttersta gränstrakter. Den 34-åriga rymdsonden har distansrekordet för något som byggts av människan.

Publicerad

Voyager 1 är på väg i 61 400 kilometer i timmen mot solsystemets heliopaus, gränsen där solvinden möter rymden mellan stjärnorna.

Nasa säger nu att Voyager 1 trängt längre in i gränslandet till ett område som forskarna döpt till "den kosmiska skärselden", 18 miljarder kilometer från solen. Där har solsystemets magnetfält ökat till det dubbla. Partiklarna från solen saktar in och byter riktning, samtidigt som elektroner med hög energi från den interstellära rymden ökat 100 gånger. Forskare har tidigare spekulerat om ett sådant "stagnationsområde" skulle finnas vid solsystemets gräns, men först nu har det bekräftats.

Forskarna vet inte hur stort området är, men beräknar att rymdsonden bryter genom det någon gång innan 2015.

Voyager 1 och 2 sköts upp 1977 för att göra en rundresa i solsystemet. De tog bland annat de första närbilderna på de största planeterna och upptäckte nya månar. Det ursprungliga uppdraget avslutades 1980, och då stod kursen i riktigning ut ur solsystemet.

Under åren har flera instrument tagits ur bruk för att spara kraft, men data fortsätter att sippra tillbaka till jorden med radiosignaler som tar över 16 timmar att komma fram.

Om 40 000 år passerar Voyager 1 förbi stjärnan AC+793888 på ett avstånd av 1,6 ljusår. Då har radiosändarna varit tysta i 39987 år.

Voyagerprojektet hos NASA