Opinion

Volvo går före lagen – den här gången

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

Det var i mitten av 1980-talet och debatten kring utsläppen från bilar var intensiv.

Publicerad

Då handlade det om kolväten, svavel- och kväveoxider. Nya avgasregler var på gång, men motståndet från bilbranschen var stort. Volvo var inget undantag, trots att företaget hade konstruerat en världsledande lösning för att rena utsläppen: trevägskatalysatorn som styrs med lambdasond.

Redan 1976 levererades de första katalysatorförsedda Volvobilarna till Kalifornien, som hade fått nog av gulbrun smog som förmörkade himlen och gjorde luften svår att andas.

Jag var praktikant på Ny Teknik och intervjuade Volvos miljöexpert Stephen Wallman, som hade lett utvecklingen av katalysatorn.

”Kan inte Volvo som redan har tekniken börja sälja katalysatorförsedda bilar i Sverige nu, innan reglerna finns på plats?” var min fråga.

Svaret var nej. Ett av argumenten var att svenska bilförare inte skulle acceptera att bilen accelererade långsammare, vilket tydligen var en bieffekt av katalysatorn.

Jag fattade ingenting. Om det går att sälja bilar som förorenar mindre, varför gör man inte det?

1989 blev katalysatorn obligatorisk även i Sverige. Jag minns inte någon allmän klagan på att bilarna accelererade långsammare.

I den här veckans Ny Teknik berättar reportern Eddie Pröckl om Volvos nya fyrcylindriga motor, som ska sitta i alla Volvos modeller framöver, såväl diesel som bensin. Och i bilagan Automation får du läsa om hur fabriken i Skövde har rustats för den nya motorn.

Volvos begränsade  ekonomiska muskler har drivit fram det okonventionella konceptet, men motorn har också trimmats för att bli optimalt bränslesnål.

Så den här gången väntar inte Volvo på nya utsläppsregler, utan börjar redan nu sälja bilar som klarar de utsläppskrav som kommer år 2017.