Innovation

Volvo CE först med industriell 5g i Sverige

I måndags invigdes Sveriges första 5g-nät för industriellt användande på Volvo CE:s anläggning i Eskilstuna. Det innebär att Volvo CE blir en av de första i världen med att använda 5g-teknik för att testa fjärrstyrda maskiner och autonoma lösningar.

Publicerad

Volvo CE kommer att använda 5g-nätet vid sina forsknings- och utvecklingsanläggning i Eskilstuna. Där har man som mål att vidareutveckla lösningar för fjärrstyrning av anläggningsmaskiner samt helt automatiserade flöden.

– Det finns olika nivåer av autonoma lösningar och 5g kommer vara ett viktigt teknikstöd för oss att driva på utvecklingen i detta område. Testerna i Eskilstuna kommer inkludera fjärrstyrning av en konventionell hjullastare men också för att fortsätta genomföra tester av vår konceptdumper HX2, säger Melker Jernberg, VD Volvo CE.

Satsningen i Eskilstuna är ett samarbete mellan Volvo CE, Telia och Ericsson. Företagen samarbetar också sedan tidigare.

– Vi märker att industrins intresse för 5g är stort. Automatisering av hela flöden möjliggör nya arbetssätt och stora effektivitetsvinster. Men för att koppla upp verksamhetskritiska maskiner och fordon så behövs en lösning som kan hantera massiva datamängder och en garanterad uppkoppling. Det är vad 5g möjliggör, säger Anders Olsson, vd Telia Sverige.

Testerna kommer att ske lokalt i Eskilstuna, men Volvos verksamhet är global. Lärdomarna från testet i Eskilstuna hoppas företaget kunna applicera i sin globala verksamhet.

”5g-tekniken är redo för världen”

Ericssons forskningschef Magnus Frodigh menar att med korta svarstider och datakapacitet, samt hög tillförlitlighet i mobilnäten, kan nu kommersiell och standardiserad 5g-teknik användas för att bland annat fjärrstyra tunga maskiner i realtid.

– Tillsammans med Telia och Volvo CE gör vi nu detta till verklighet i Eskilstuna. 5g-tekniken är redo för världen, säger han.

Det här är 5g

Femte generationens mobilnät. Jämfört med 4g så är 5g snabbare, har lägre fördröjning, högre tillförlitlighet och klarar av att hantera fler uppkopplade enheter på samma gång.

Det öppnar upp för helt nya användningsområden inom industri, viktiga samhällsfunktioner och i vardagen.