Populärteknik

Vivo kan bli en obehaglig överraskning för Apple och Samsung

Vivo Apex Foto: Vivo
Vivo Apex Foto: Vivo
Foto: Vivo
Foto: Vivo
Kameran rullar ut från toppen av telefonen. Inte superpraktiskt kanske. Foto: Vivo
Kameran rullar ut från toppen av telefonen. Inte superpraktiskt kanske. Foto: Vivo

Den kinesiska mobiltelefonstillverkaren Vivo är här för att röra om på marknaden. Och har redan presenterat nyheter som Samsung och Apple ännu inte lyckats utveckla.

Publicerad

2018 är inne på sin tredje månad, Mobile World Congress är avklarat. Samsung har presenterat sitt flaggskepp Galaxy S9. Samtidigt jobbar Apple vidare inför höstens släpp av nya Iphones.

Men kan det vara så att den mest spännande och innovativa mobiltelefonen 2018 kommer att tillverkas av den kinesiska doldisen Vivo?

Vivo har dundrat in på mobiltelefonsmarknaden med en rad spännande nyheter. Business Insider listar några av dem.

Fingeravtryckssensor under skärm

Länge ryktades det om att båda Samsug och Apple jobbade med att få till fingeravtryckssensorer under skärmen. Ingen lyckades. Det har däremot Vivo fått till. Något de visade under MWC i Barcelona. Därmed behöver inte Vivo bygga en stor kant i botten av telefonens framsida, trots att fingeravtryckssensorn sitter just på framsidan.

Möjligen är det egentligen mer naturligt att ha fingeravtryckssensorn på baksidan, men det tvingar också användaren att lyfta upp telefonen när den ska låsas upp.

Stor fingeravtryckssensor under skärm

Även den här delen handlar om fingeravtryckssensorn. Förutom att Vivo byggt in den under skärm, så är dessutom ytan för att stämpla telefonen med ditt fingeravtryck större. Det löser problemet med att man kan behöva föra tummen till botten av skärmen. Nu kan man i stället placera tummen, eller vilket finger man nu väljer, mer centrerat på skärmen, vilket är en mer naturlig manöver.

Kantlös telefon

Apples Iphone X är kantlös i botten av telefonen. Men har en haka upptill. Samsungs nya Galaxy S9 har en kant upptill där kameran och högtalaren sitter. Koncepttelefonen Vivo Apex kompromissar inte med något som stör, inget hack i skärmen, ingen synlig selfie-kamera eller högtalare. Den har skärm hela vägen.

Det har man löst genom att i stället för att använda en traditionell samtalshögtalare så har man utvecklat benledningsteknik som utför ljudvibrationer. En teknik bland annat Google har försökt sig på tidigare.

Selfiekameran då? Den ligger inbyggd i ”taket” på mobiltelefonen, och skjuts ut när den behöver användas. Kanske ett bra sätt för att få sin telefon utan kanter. Men hur snabb eller bra kameran är låter vi vara osagt.

Fortfarande en koncepttelefon

Det är inte så att Apple, Google och Samsung står och sparkar i gruset medan uppstickare närmar sig marknaden. Jättarna spottar ut sig förbättringar och innovationer varje år. Och om det finns något som talar för de stora företagens fördel är att de inte rullar ut några nyheter som inte testats ordentligt, eller garanterat fungerar som förväntat.

BI skriver, efter att ha testat Vivos ”dolda” fingeravtryckssensor, att det blir uppenbart varför Apple och Samsung inte rullar ut tekniken i sina telefoner. Funktionen fungerar, men kanske inte på den nivå som Apple och Samsung kräver.

Oavsett så kommer doldisen Vivo lite från ingenstans – och tvingar teknikjättarna att vara på tårna – vilket i förlängningen gynnar konsumenten som får mer avancerade telefoner i handen.